Şebeke Güçlendirme Ayarları ve Servis Yok Sorun Çözümü 2023
Konu Başlıkları
Şebeke yok sorunu ve servis yok hatası için ilgili ayarlar ve çözümler iler şebeke güçlendirme ve servis yok çözümleri hakkında 2023 yılında güncel yöntemler. Tüm operatörler için yani Turkcell, Vodafone, Bimcell ve Türk Telekom alt yapısını kullanan tüm kullanıcılara özel bilgiler yazımızda yer alıcaktır.
Şebeke ve telefon çekmeme sorunu artan teknolojiye rağmen dönem dönem karşımıza çıkan ve oldukça da can sıkan bir durum. Tam da en ihtiyacımızın olduğu anda “Sinyal bulunamadı”ya da “Şebeke yok” yazısını görmemiz insanın sinir katsayısını zorlamaya neden olabiliyor.
Telefonlarda Servis Yok ve Şebeke Hatası Çözümleri
Telefonlarda Servis yok hatası için genel çözüm önerilerini karşımıza çıkan sık sorunlar özelinde derledik. Şebeke sorunu yaşadığınızda öncelikle aşağıdaki kontrolleri gerçekleştirin. Bu yöntemlerden her hangi birisi, sizin yaşadığınız can sıkıcı durumu sonlandırabilir.
SIM Kart Uyumsuzluğu veya Yanlış Takılması
SIM Kart Uyumsuzluğu veya Yanlış Takılması bu arızaya neden olabilecek ilk sorunlardan birisidir. Sim kartınızın yıpranması, özellikle de sarı alandaki çip üzerinde bulunan deformasyonlar bu arızaya neden olabilecek temel hususlar olarak ön olana çıkıyor. Sim kartınıza uygulayabileceğiniz çözüm önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Bazen anlaşılmaz nedenlerle veri transferi kesilebilir: Bu nedenle hiçbir şey yapmadan önce telefonunuzu kapatıp tekrar açmayı deneyebilirsiniz. Eğer sonuç değişmezse sim kartınızı çıkartmayı deneyin. Hazır kartınızı çıkartmışken, sim kartın oturduğu yuvaya gözünüzle fiziki bir kontrol yöntemini uygulayabilirsiniz.
Belki de kartınız da olmasa da, kartın oturduğu yuvada bir sorun olabilir: Sim kartınızda bir problemin varlığını deneyebilmek için en pratik ve kesin yöntem onu farklı bir cihazda denemek. Ayrıca başka cihazda çalışan bir sim kartı kendi telefonunuzda da gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede her ikisinin de kontrolünü sağlıklı bir şekilde yapıp, sorunun kaynağına kısa yoldan ulaşıp çözüme kavuşturabilirsiniz.
Cihazınızın yazılım güncellemelerini kontrol edin: Bazı özellikler GSM operatörüne yönelik tasarlandığından güncelleme yapmadığınız için teknolojinin gerisinde kalıp hata mesajlarıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa, sim kartınızdan ziyade şebeke kaynaklı bir sorunla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
Yanlış Şebeke Modu Seçimi, Anlık Kesilmelere Neden Olur
Teknolojinin hızla artması, GSM operatörlerine de farklı güncellemeleri zorunlu hale getiriyor. Hemen hepimiz duymuşuzdur, 2G-3G derken 4,5G’ye kadar geldik. Günümüzde de hızla 5G alt yapısına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Tüm bu iyileştirmeler gerek görüşmelerdeki ses kalitesini arttırmak, gerekse de veri hızı en yükseğe çıkartmak için yapılıyor. Telefon ayarlarınızdaki bozukluk hızınızı etkileyebileceği gibi, dönem dönem “Sinyal yok” hatasını almanıza neden olabilir. Bu bağlamda telefon ayarlarınızı aşağıda belirttiğimiz biçimde sabitlemeye özen gösterin.
- İlk olarak telefonunuzda Ayarlar bölümüne gidin.
- Ardından Mobil Ağlar sekmesine geçin.
- Tercih Edilen Ağ Türü bölümüne kadar inin.
- Karşınıza 3G ve 4,5G farklı seçenekler çıkacak.
4,5G/3G ya da 2G/3G şebeke ayarlarından birisini sabit bir şekilde konumlandırmanız durumunda, cihazınız şebekeler seçim geçiş yapma aşamasında kararsızlık yaşar ve bu da şebeke sinyalinin ara ara kesilmesine neden olur. Bu yüzden en ideal sinyal seviyesine göre Otomatik bir şekilde seçim yapmasına yönelik ayar kullanmaya özen gösterin.
Şebeke deyip lafı açılmışken burada çok sık sorulan bir konuya da açıklık getirelim. Birçok kullanıcı Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi şebeke isimlerini ekranda görmek yerine tercih etiklikleri farklı bir kelimenin ekrana yansımasını istiyor. Bunu yapabileceğiniz basit bir yol var.
Cep Telefonunun Zayıf Pil Gücü veya Tasarruf Modu
Cep telefonunuzun şarjı çabuk tükeniyorsa, uzun gidebilmesine yönelik tavsiye edilen farklı birçok ayar bulunmakta. Hatta ayardan öte tüm bunları otomatik olarak yapan uygulamaların sayısı da oldukça fazla. Şarjınızı arttırmaya yönelik yaptığınız bütün bu ayarlamalar, tasarruf modunu etkin kılıp cep telefonun pil gücünü düşürdüğü için bir sinyal zayıflığıyla karşılaşmanıza neden olabilir.
Bu yüzden yaptığınız tüm ayarlamaları bir tarafa bırakın ve telefonunuzu fabrikasyon ayarlarına sıfırlayarak süreci bir süre gözlemleyin. Eğer sinyal kesilmesi yaşamaya devam ederseniz problem cihaz ayarlarından kaynaklı demektir.
Baz İstasyonu Yetersizliği
Baz İstasyonu Yetersizliği nedeniyle de şebeke hatası ve servis yok sorunu yaşayabilirsiniz. Bu sorun özelinde ne yazık ki sizin yapabileceğiniz her hangi bir şey yok. Olay tamamen GSM operatörünüzün donanımından kaynaklanan bir durum. Eğer anlık bir yığılma olduysa, (Futbol maçı, konser vb..) insanların yoğun telefon kullanımları sonucunda baz istasyonlarının yetersizliği yüzünden cihazınızın sinyali düşüp şebeke hatası verecektir.
Görüşme kalitenize yönelik çözüm yönteminiz olmasa da wifi ya da mobil bağlantı hızınızı arttırma şansınızı zorlayabileceğiniz bazı uygulamalar da bulanmakta. Bunların en bilinir olanı, şebeke sinyal güçlendirici uygulamaları.
Şebeke Güçlendirici Uygulamalar Nedir?
Şebeke güçlendirici uygulamalar sayesinde görüşme kalitenizi kısmen de olsa arttırabilir ve can sıkıcı hata mesajınızın karşınıza çıkma sıklığını azaltıp belki de tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. İnternet tabanlı bağlantılarınıza ciddi anlamda bir katkı sağlayacağı tartışılmaz. Bu uygulamaların sayısı oldukça yüksek olmakla birlikle, size en sık kullanılanlardan bahsedeceğiz.
GSM Sinyal Monitörü ve SIM Kart Bilgisi
- İndirilme Sayısı: 12.211
- Beğeni Yıldızı: 4 yıldız
GSM Sinyal Monitörü sinyal gücünü yükseltmekle kalmıyor, düşük sinyale girdiğiniz ortamlarda size uyarı gönderiyor. Bu sayede bilinçli bir şekilde hareket etme imkânı elde etmiş oluyorsunuz. Bu bilgilendirmeleri titreşim, cihazda aktif görmek gibi farklı metotlarla almanız mümkün. Tamamen sizlerin seçimine kalmış.
Auto Signal Network Refresher Sinyal Güçlendirme
- İndirilme Sayısı: 13.911
- Beğeni Yıldızı: 4 yıldız
Auto Signal Network Refresher sinyal güçlendirme uygulaması sinyal seviyeniz düştükçe devamlı yenilemek yaparak sizler için en ideal sinyali tespit etmeye, dolayısıyla da çekim gücünüzü arttırmaya yarıyor. Programın diğer özellikleri şu şekilde;
- 4G / 3G / 2G arasında yenileme yaparak size en ideal seçeneği sunar.
- Tüm yenileme süreci en fazla 1 dakika sürmektedir.
- Wifi bağlantısı ve Sim kart detaylarınız hakkında bilgilendirmeler yapar.
Ayarlar, uygulamalar özelinde istediğimiz kadar yoğunlaşsak da ne yazık ki bir de GSM bazlı sorunlar baş gösterebilmektedir.
Şebeke Adı Değiştirme Nasıl Yapılır?
Şebeke adı değiştirme işlemi her bir GSM operatörü için farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu nedenle de ülkemizde bulunan 3 dev gsm firmasının ayarlarına tek tek değineceğiz.
Turkcell Şebeke Adı Değiştirme İşlemi
Turkcell şebeke adını değiştirebilmek için en basit ve pratik yöntem Turkcell’in kendi yazılımı olan UpCall uygulamasıdır. İster IOS kullanıcısı olun isterseniz de Android, indireceğiniz UpCall sayesinde hem şebeke adını değiştirebilir hem de onun sağladığı sayısız avantajlardan faydalanabilirsiniz. UpCall üzerinden şebeke adını değiştirmek için;
- Uygulamayı cihazınıza kurun ve Profil sekmesine girin.
- Ardından Operatör isim ayarı seçeneğine giriş yapın.
- Bu alana dilediğiniz kelimeyi yazabilirsiniz.
- Sizlere 15 harf karakter sınırı olduğu hatırlatmak isteriz.
Bu aşamadan sonra telefonunuz kapatıp açmanız gerekiyor. 1 kaç dakika bekledikten sonra karşınıza Turkcell yerine yazmış olduğunuz karakterlerin geleceğini göreceksiniz.
Vodafone Şebeke Adı Değiştirme İşlemi
Vodafone şebeke adı değiştirme işlemi şimdilik ne yazık ki yapılamıyor. Sebebi, Vodafone’un kullanıcılarına böyle bir hizmet vermiyor olması. Konu hakkında her hangi bir güncelleme olur ve Vodafone hizmete başlarsa bizler de size mutlaka bu alandan bilgilendirme yapacağız.
Türk Telekom Şebeke Adı Değiştirme
Türk Telekom şebeke adı değiştirme hizmeti yalnızca Selfy üyelerine sağlamaktadır. Değişim yapabilmek için 17-25 yaş arasında olma zorunluluğunuz var. Aksi durumda Selfy dünyasına katılamaz ve isim değiştiremezsiniz. Hattınız ister Faturalı isterseniz de faturalı olsun, sonuç değişmeksizin SELFY yazıp 4545’e mesaj gönderip Selfy dünyasına üye olmanız gerekli. Daha sonra şebeke adını değiştirmeye yönelik adım atabilirsiniz. Bunun için;
- AVATAR ya da DEGISTIR yazıp bir boşluk bırakın ve 15 karakter limitine kadar farklı isim yazıp 4545‘e kısa mesaj gönderin.
- Ardından Türk Telekom size işlem onayına yönelik kısa mesaj gönderecektir.
- Gelen kısa mesajı ONAY AVATAR yazarak cevaplayıp ardında da telefonunuzu yeniden başlatırsanız şebeke isminin değiştiğinin fakına varacaksınız.
Şebeke isimlerini değiştirmeyi de öğrendiğimize göre Şebeke yok hatasının çözümüne yönelik girişimlerimize devam edebiliriz. Eğer halen bu hatayı alıyorsanız cep telefonunda bulunan farklı ayarlamalardan şansımızı zorlamaya devam edelim.
Operatör Çekim Gücünü Arttırma Yöntemleri Nedir?
Vodafone, Turkcell, Türk Telekom ve Bimcell İnternet Çekim Gücünü Arttırma yöntemleri sayesinde hızınızı bir nebze de olsa yükseltmeniz mümkün. Bazen hiç bilmediğimiz ya da dikkatimizi çekmeyen küçük detaylar bağlantı hızının düşük olmasına neden olabilmektedir.
Sim Kartınızı Çıkartıp Tekrar Takın
Bazı durumlarda sim kartınızdaki küçük temassızlıklar sorunlara neden olabiliyor. Her şeyden önce sim kartınızı çıkarıp tekrar takmayı deneyin. Hatta dilerseniz eski bir diş fırçası yardımıyla temizleyerek güzelce tozlardan arındırabilirsiniz.
Ağ Ayarları ve Bağlantılarınızı Sıfırlayın
Önceliğiniz telefon yeniden başlatmak olsun. Sim kartınızı temizledikten sonra zaten yeniden başlatmış oluyorsunuz. Eğer buna rağmen sorun çözüme kavuşmamışsa ağ ve bluetooth bağlantılılarını komple sıfırlamak sizin için bir çözüm olabilir. Sıfırlamadan sonra cihazınız yeni bir bağlantı kurabilmek için otomatik bir arayışa girecektir. Bu en yüksek sinyale erişebilmesi için bir fırsat olabilir.
VPN Açıksa Kapatarak Gözlemleyin
VPN kullanımı, internette daha güvenli bir bağlantı ve gizliliği korumak adına tercih edilse de bağlantı hızının düşüklüğüne neden olabilir. Özellikle de internet ortamında farklı platformlarda kullanıcılara hediye edilen ücretsiz VPN adreslerinde bu sorun daha sık ortaya çıkar. Bu nedenle VPN’i kapatarak internete bağlanmayı deneyin. Hızınız yükselirse kendinize daha kaliteli bir VPN edinmeniz ya da onu tamamen kapatmanız sorunu ortadan kaldıracaktır.
Gereksiz Mobil Veri Kullanan Uygulamaları Kısıtlayın
Gereksiz çalışan mobil uygulamaların fazlalığı internet çekim gücünüzün düşmesine neden olacaktır. Her biri ayrı ayrı yüklendiği için hızınızda bariz bir düşüş meydana gelir. Bu nedenle de tüm uygulamalarınızı tekrar gözden geçirin. Mobil veri kullanımlarına ihtiyacınız olmayan uygulamalarda izin vermeyin. Hatta hiç kullanmıyorsanız telefonunuzdan tamamen kaldırmanız, sizin yararınıza olacaktır.
Tüm çabalarınıza rağmen hızda bir yükselme göremiyorsanız o zaman sizin yapabileceğiniz bir şeyde kalmıyor. Tek çözüm GSM Operatörlerinde. GSM firmalarına durumu güzelce açıklayarak şikâyette bulunursanız, onlar da küçük de olsa bir ihtimalle çözüme yönelik adım atabilirler.
Çekmeyen Hat için Şikâyet Etme
Vodafone, Turkcell, Türk Telekom ve Bimell çekmeyen hat için şikâyet hattına değinemeden önce sosyal medyanın gücünü kullanmanızı hatırlatmak istedik. Sesinizi duyurmak için en etkili yöntemdir. Sizinle benzer sorunu yaşayan kullanıcılar, sizin sesinize eşlik eder ve belki de çığ gibi büyüyen şikâyet sinsilesi sayesinde sesinizi çok güçlü bir şekilde duyurabilirsiniz.
- Vodafone Çekmeyen hat için şikâyeti, 0 (542) 542 00 00 numaralı telefon numarası ya da internet sitesindeki “Bize ulaşın” bölümünden dile getirebilirsiniz.
- Turkcell Çekmeyen hat için şikâyeti, 0532 532 00 00 numaralı telefon ya da yine web sitesindeki bize ulaşın bölümünden yapabilirsiniz.
- Türk Telekom ve Bimcell Çekmeyen Hat için Şikayet için; Bimcell Telekom alt yapısını kullanması nedeniyle 444 1 444 numarası üzerinden yapmanız gerekmektedir. İllaki Bimcelle’de bildirmek istiyorsanız, çevirmeniz gereken numara 444 4 551 olacaktır.
5130tlf sim takili servis yok yaziyor bazende sebeke ful gosteriyor ama baska telefonla arayinca ulasilamiyor diyor
Telefonum Turkcell hattında 3 haftadır servis yok. Arama yapamıyorum. Aramalar gelmiyor. Mesaj atamıyorum. Mesaj gelmiyor. İnternet açılmıyor. Dün bir iki saatliğine düzeldi nasıl düzeldi onu da bilmiyorum ama tekrar aynı sorunlar oldu düzelmiyor ne yapmalıyım.
Vodafone faturalı hat kullanıyorum seçili ağ vodafone tr kullanılamıyor diyor .bugüne kadar full çeken hat neden çekmiyor . tüm ayarları yapmama ve müşteri hizmetlerini arayıp destek istememe rağmen sorunu cozemediler. Lütfen artık bu sorunu çözüm.
Benim köy evinden 300 metre yukarıda çekiyor telefonum evde çekmesi için bir çihaz veya benzeri birşey varmı veya okadar mesafeyı kaldıracak güçlendirici varmı varsa fiyatı nedir