Stajyer Maaşları ve Öğrencilere Devlet Katkısı 2023

Meslek Lisesinde ya da üniversitede eğitim gören ve eğitimini tamamlamak üzere olan öğrenciler zorunlu şekilde staj yapmak zorundadır. Zorunlu staj ile alakalı 2023 yılında da maaşlar belli olmuştu.

Öğrenciler stajları boyunca belirli ücretlerde maaş alırlar. Bu maaşların bir kısmı devlet katkısı tarafından bir kısmı ise öğrencilerin staj yaptıkları işyerleri tarafından ödenmektedir. 2023 yılında öğrenciden ne kadar maaş alıyor ve 2023 stajyer öğrenci maaşları ne kadar? Yazımızın kalan kısmında görebilirsiniz. 

2023 Güncel Stajyer Öğrenci Maaşları Ne Kadardır? 

2023 yılında asgari ücretin belli olması ile birlikte stajyer maaşları da belli oldu. Asgari ücretin %30’luk kısmı kadar stajyer öğrencilere maaş ödenmektedir. Yani stajyerler güncel olarak 767,27 TL bir maaş alacaktır. Stajyerlerin maaşları da tıpkı normal çalışanlar gibi aylık olarak ödenmektedir.

Stajyer maaşları çoğu zaman elden bazen ise açılan banka hesaplarına yatırılabilir. Ayrıca bu maaşların sabit olmadığını isteyen iş sahiplerini stajyerlerine daha fazla miktarlarda ödeme yapabildiğini de söyleyebiliriz. Stajyerlerin alacakları maaşlar staj yapacakları iş yerinin durumuna göre de değişiklik gösterebilir.

Stajyer Öğrenci Maaşlarından Tatil Ücretleri Kesilir mi? 

Stajyer öğrenciler haftanın belli günleri olarak stajlarını tamamlarlar. Bu eğitim durumuna ve staj durumuna göre farklılık gösterebilir. Yani stajyerlerin haftanın 5 günü ya da daha fazla suretle çalışmaları çok mümkün değildir.

Bu nedenle de stajyerler diğer çalışanlara oranla daha esnek bir çalışma altyapısına sahipler. Öğrencilerin tatil günlerinden maaşlarının kesilmesi gibi durumlar yasal değildir. Eğer bu tarz işverenlerle karşılaşırsanız bunları bildirerek ceza almasını sağlayabilir ve hakkınız olan stajyerlik maaşını tam da alabilirsiniz.

Zorunlu Staj Yapmayan Öğrencilerin Stajyer Maaşları

Üniversiteden bazı bölümlerinde zorunlu olarak staj diye bir şey yoktur. Bazı bölümlerde zorunlu bir şekilde staj yapmak zorunda olsanız da bazı bölümler bu kapsam altında değildir. Yani öğrenciler isteğe bağlı olarak bir kurum ya da kuruluşta stajyerlik yapabilirler.

Stajyerlik işin sahada öğrenilmesi adına son derece önemlidir. Birçok öğrencide eğitim hayatının sonuna gelmeden önce bu tarz bir deneyim elde etmek ve birkaç referans elde etmek için stajyer olarak bazı işyerlerinde çalışabilir.

Zorunlu staj yapmayan öğrencilerin maaşları değişiklik gösterebilir. Bazıları hiç maaş almadan stajyer olarak çalışabilir. Bazıları asgari ücret ya da asgari ücretin 3/1 kadar maaşları alarak da çalışabiliyor. Yani zorunlu staj yapan öğrencilerin maaşlarının genel olarak çok fazla farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz

Asgari Stajyer Öğrenci Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

Stajyer öğrencilerin maaşları her yıl artış göstermektedir. Hesaplamalar ise asgari ücret üzerinden yapıldığı için asgari ücretin belli olmasından sonra stajyer maaşlarının da hesaplanmasına başlanmaktadır. Asgari ücretin net tutarının %30’u şeklinde stajyer maaşları öğrencilere ödenmektedir.

Stajyer Öğrenci Maaşları Düzenli Olarak Artar mı? 

Stajyer maaşları asgari ücretin belli olması ile birlikte açıklanmaktadır. Asgari ücretin %30’luk kısmı öğrencilere ödenmektedir. Ancak güncel olarak maaşların artması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak kurum ve kuruluşlara bağlı olarak yaptığınız alandaki faaliyetlerimiz ve çalışmış olduğunuz kurumun size vereceği maaşlarına farklılıklar olabilir.

Bazı özel şirketler stajyer öğrencilere daha yüksek maaşlar verebiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşabilir ve standart stajyer maaşının üzerinde bir maaş da alabilirsiniz. Elbette bu durumla negatif yönde de olabiliyor. Bazı işyerleri %30 bile vermek yerine öğrencilere daha az miktarlarda paralar teklif ederek staj yapmasını talep edebiliyorlar. Ancak bu gibi durumların yasal olmadığını ve gerekli mercilere haber verilmesi gerektiğini de söyleyelim.

Stajyer Maaşları Nereye Yatırılır? 

Devlet stajyer maaşlarına bazı düzenlemeler getirdi. Buna göre her ayın 10. günü ödemeler gerçekleştirilir. Öğrenciler kurum ve kuruluşların belirtmiş olduğu bankalara giderek bir hesap açarlar. Stajyer maaşları da o hesaplar üzerinden ödenir.

Banka hesabı olmayan öğrencilerden hesap açması istenir ve böylelikle işverenin ödediği devlet katkısı tutarı ile birlikte ödemeler ayın 10’unda gerçekleştirilir. Stajyer maaşlarının bir kısmını kurumların bir kısmını ise devletin verdiğinde söylemekte yarar var.

Stajyer Maaşları için İşletmelere Ne Kadar Devlet Desteği Verilir? 

Bünyesinde stajyer öğrenci çalıştıran kurumlara devlet katkı desteği giderek artıyor. Firmanızda kurum ya da kuruluşlarından ne kadar fazla sayıda öğrenciye sahipseniz o kadar fazla destek de alabilirsiniz.

Öğrencilerin almış olduğu maaşların bir kısmını devlet ödemektedir. Kurum ve kuruluşlara bu ödemeler her ayın 25’inde gerçekleştirilir ve işyerleri de stajyer öğrencilere her ayın 10’unda maaşlarını yatırır. Bu süreç uzunca süredir böyle devam etmektedir. Merak edilen hususlardan bir tanesi de devletin işletmelere ne kadar destek verdiği, iş yerinde çalışan sayısı 20’den faiz fazlaysa stajyer maaşların üçte birini devlet ödemektedir. Eğer bu oranlar 20’den fazla ise az ise üçte ikisini devlet vermektedir.

Devlet Katkısı için Stajyer Öğrencilerin Maaşlarını Ne Zaman Yatırmalıdır? 

İşletmeler devlet desteği alabilmek için stajyerlerin maaşını önceden yatırmak zorunda değiller. Bünyesinde stajyer öğrenci bulunduran firmalara devlet her ayın 25’inde ödemeyi göndermektedir.

İşyerine de çalışan sayısı ve stajyer öğrenci sayısına bağlı olarak destekler artabilir ya da azalabilir. Bu gibi durumlarda işler biraz daha karmaşık hale gelse de devlet desteği her stajyer öğrenci için kesinlikle bulunmaktadır. İşletmelere devlet destekleri her ayın 25’inde gelir ve onlar da ödemeleri her ayın 10’unda öğrencilerin hesaplarına yaparlar.

Stajyer Maaşı Devlet Katkısı 2023

Staj yapan her öğrencinin maaşına devlet de bir miktar katkıda bulunmaktadır. Bu destek meslek eğitimi gören öğrenciler de veya stajyer öğrencilere verilecek minimum ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İşletmelerde 20’den az kişi çalıştıran işletmeler de üçte 1’i 20 üzeri üzeri çalıştıran işletmelerde ise üçte ikisi kadar devlet desteği verilmektedir. Buna göre ödenecek devlet katkısı;

  • 20’den az kişi çalıştıranlara 511,51 ₺
  • 20’den fazla kişi çalıştıran işletmelerde ise 255,76 ₺

Üniversite Stajyer Maaşı 2023 

Üniversitede eğitim gören ve okulların tatil zamanlarında zorunlu olarak staj yapan öğrencilere üniversite stajyer maaşı verilmektedir. Ek olarak sigorta yapılır ve üniversitelerde stajyer maaşı en az 767,27 ₺ olarak ücretlendirilir.

Lise Stajyer Maaşı 2023

Meslek liselerinde ya da Sağlık Meslek Lisesinde okuyan öğrencilerin zorunlu staj yapması gerekmektedir. Bu öğrenciler aylık olarak en az 767,27 ₺ alırlar.

Zorunlu Staj Hangi Firmalarda Yapılır? 

Zorunlu stajlarda staj yerini öğrenciler bulmak zorundular. Bununla birlikte öğrencilere profesyonel girişim ofisleri de yardım eder ve rehberlik sunabilir. Yapacakları staj süresi en az 4 hafta ya da 20 gün olarak yapılmak zorundadır.

Zorunlu Staj Yapan Öğrencilerin SGK Primlerini Kim Yatırır? 

Üniversitelerde zorunlu staj süresi yaklaşık olarak 60 gündür 12 haftalık SSK primleri karşılanmaktadır. Staj yapmış olduğunuz şirket bu SSK primini ödemekle yükümlüdür. Size kalan 1 hafta içinde tüm belgeleri fakülteye vermenizdir.

Stajyer Öğrenci Maaşları Ne Zaman Ödenir? 

Stajyer öğrencilerin maaşları her ayın 10. günü ödenmektedir. Artık zorunlu olarak öğrencilerin banka hesaplarına yatırılmaktadır.

Farklı kural ve çeşitlere göre öğrencilerin almış oldukları stajyer maaşlarının belirli kısmını devlet öder ve işletmelere bu paralar maaş öncesinde ayın 25’inde gönderilmektedir. Ayın 10’unda ise öğrencilere maaşları belirtmiş oldukları hesapları ödeme şekli ile yatırılmaktadır.

Stajda Yapılan Sigorta Başlangıcı Emeklilikte İlk Giriş Olarak Sayılır mı? 

Daha öncelerinde stajyer sigortası normal sigortalılık ile bir tutulmadığı için emeklilik günlerine bir yansıma söz konusu olmuyordu. Stajyer sigortasında genel olarak ana amaç kişilerin iş kazası meslek hastalığı gibi durumlarda oluşacak sağlık sorunları açısından güvenceye almaktır yani burada kişilerin sigorta primleri ödenmez. Bu nedenle staj sigortalı emeklilik başlangıcı içinde hesaplanmamaktadır. 

Stajyer Devamsızlıklarında Maaş Kesinti Hesaplaması 

Stajyer öğrenciler eğer stajlarında devamsızlık yaparlar da resmi olarak maaşları kesilebilir. Ancak bazı durumlarda iş yerleri öğrencilerin makul sebeplerden dolayı devamsızlık yapmaları durumunda maaşlarını kesmez ve ödemelerini tam olarak gerçekleştirir. Maaş kesintisi örnek hesaplama;

  • Maaş =( Maaş) – (Maaş x %30 x Devamsız Gün Sayısı) / 30)
  • Maaş =  2825,9– (767,27x 3 / 30) = 767,27 ₺

Yabancı Uyruklu Öğrenciler Stajyer Olarak Çalıştırılabilir mi? 

Yabancı öğrencilerin Türkiye’de stajyer olarak görev yapabilmesi için 4817 sayılı yabancıların çalışma izni hakkındaki kanunda açıkça bu durum belirtiliyor. Yabancı çalışma haklarındaki yönetmeliğin 55. maddesindeki şartıyla çalışma izni alınması ile alakalı bir muafiyet var bu muafiyet sonrasında öğrenciler staj gerçekleştirebiliyorlar.

Yabancı uyruklu öğrenciler bunun için bir başvuru yapmak zorunda;

  • Başvuru sırasındaki belgeler ve dilekçe
  • İkamet belirtme
  • 4 adet fotoğraf
  • Pasaport örneği
  • Konsolosluktan staj vizesi

İsteyenler Türk Telekom stajyer ile kariyer yazımızıda okuyabilir.

8 Kişi Katıldı

  1. Türk telekom bedava internet kampanyaları çok az. Özellikle faruralı olanlar için hiç yok denilebilir. Yaptığımız ya artık kullanılamıyor ya da uygun değilsiniz deniliyor. Yenileri çıksın lütfen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu