Mobil İmza Servis Aboneliği Alma ve Başvuru Ücretleri 2023
Konu Başlıkları
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının elektronik ortamda parmak izleri ile verdikleri imzaya mobil imza denilmektedir. Her geçen gün daha fazla karşımıza çıkmaya başlayan mobil imza servis abonelik ücretleri ise kurum ve kuruluşlara göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve bankalar için mobil imza servis abonelik ücretleri nedir sorusuna yanıt olarak daha detaylı bilgilendirme yapılabilir. Mobil imza başlıca kullanılan alanlar şunlardır;
- e-devlet
- Bankacılık
- Bilişim
- e-Ticaret
- Finans
- Kamu
- Yayıncılık
Mobil İmza Servis Abonelik Ücretleri Nedir?
Farklı kuruluşlara göre mobil imza servisinin ücretleri farklı rakamlar üzerinden ilerlemektedir. Örneğin; E-Devlet üzerinden mobil imza kullanımı için herhangi bir ek ücret ödenmesi gerekmezken, GSM operatörlerinde belirli ücretler mevcuttur. Operatörlerin Mobil İmza bireysel abonelik ücretleri son verilere göre şu şekildedir;
Turkcell | Vodafone | Türk Telekom |
Aylık Faturalı Hatlar: 10₺ | Aylık Faturalı Hatlar: 5₺ | Aylık 4,95₺ |
Haftalık Faturasız Hatlar: 2.5₺ | Haftalık Faturasız Hatlar: 1,5₺ | Mağazada 4₺ |
Bazı aylarda fiyatlarda en fazla 1-2₺ değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle; En güncel mobil imza servis abonelik ücretleri için ilgili kurum ve kuruluşların resmi web sitelerinde yer alan mobil imza sayfalarının ziyaret edilmesi daha doğru olabilir.
E-Devlet Mobil İmza İşlemleri Nasıl Yapılır?
E-Devlet mobil imza işlemleri nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak E-Devlet mobil imza almak için anlaşmalı şekilde bulunan GSM operatörlerinden herhangi bir tanesine başvuruda bulunmak gereklidir.
Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi GSM operatörleri üzerinden başvurulabilecek olan e-Devlet mobil imzada operatörlerin talep ettiği gerekli belge ve bilgiler de onlara eksiksiz şekilde iletilmelidir.
Tüm belge ve bilgilerin operatörlere iletilmesinin ardından e-Devlet mobil imza işlemlerine başlanabilmektedir. İşlemlerin sonuçlanmasının ardından da vatandaşların mobil imza işlemleri sonuçlandırılarak mobil imzalarının kayıt edildiği ile alakalı bilgilendirmeler onlara yapılabilmektedir.
Turkcell Mobil İmza Açma ve Kapatma Nasıl Yapılır?
Turkcell mobil imza açma ve kapatma işlemi; Sms ile yapmak isteyenler TCKNO yazıp 2929’a yollayabilir. Ayrıca Turkcell mobil imza aboneliğinin Turkcell online işlemler, Dijital Operatör uygulaması ve Turkcell mağazaları üzerinden yapılabilir. Online başvuru ise buradan yapabilirsiniz. Turkcell mobil imza ön başvuru için gerekenler;
- Nüfus cüzdanı
- Ehliyet belgesi gibi geçerli bir kimlik
- Ad soyad
- Vatandaşlık numarası
- Doğum tarihi
- Doğum yeri
Mobil imzada kullanılacak olan Turkcell hattının da belirtilmesi gerekmektedir. Turkcell mobil imza açma işlemleri için gereken ön başvuru aşağıdaki yöntemler ile gerçekleştirilir:
- TC kimlik numarasını yazarak 2929’a gönderme
- 532 ya da 0532 532 00 00 numarası üzerinden Turkcell müşteri hizmetlerine bağlanma
- Anlaşmalı bankaların internet şubeleri (Anlaşmalı bankalar müşteri hizmetlerinden öğrenilebilir.)
Hali hazırda bir mobil imzası bulunan ve Turkcell mobil imza kapatma işlemlerini öğrenmek isteyenler ise Turkcell müşteri hizmetlerini arayarak mobil imzalarını iptal edebilir. Ayrıca sms ile iptal için; MOBIL IMZA IPTAL TALEBI yazarak 2929’a kısa mesaj da gönderebilmektedir.
Vodafone Mobil İmza Açma ve Kapatma
Vodafone mobil imza açma ve kapatma işlemi; Vodafone mobil imza servisine abone olmak için noter onaylı şekilde doldurulan bazı evraklar ile doğrudan Vodafone bayilerine müracaat etmeleri gerekir.
- Söz konusu evraklar kimlik fotokopisi ve TurkTrust Niteliklik Elektronik Sertifika Taahhütnamesi şeklindedir.
Vodafone bayilerine gelindiğinde ise ön başvuru formu ve Vodafone Mobil İmza Hizmet Taahhütnamesi’nin doldurulmasının ardından Vodafone’den mobil imza alma işlemleri başlatılır. Online Vodafone mobil imza başvurusunu ise buradan yapabilirsiniz.
Mevcut bir Vodafone mobil imzası olan ve Vodafone mobil imza kapatma işlemi yapmak isteyen kullanıcılar ise bu işlem için Vodafone çağrı merkezini arayarak mobil imza servisini hızlı ve kolay bir şekilde iptal edebilir.
Türk Telekom Mobil İmza Açma ve Kapatma
Türk Telekom mobil imza açma ve kapatma; Servise abone olabilmek için Türk Telekom mağazalarına başvurmaları gerekir. Türk Telekom mağazasında nüfuz cüzdanı fotokopisinin yetkililere verilmesi ve servis taahhütnamelerinin imzalanmasının ardından Türk Telekom tarafından mobil imza talep eden kişilere SIM kart değişikliği yapılarak servis için kullanabilecekleri 128K SIM kart teslim edilmektedir.
Daha sonra Türk Telekom müşteri hizmetleri tarafından aranan kişiler, kendilerine yöneltilen soruları cevaplamaları halinde onay sürecini başarı ile geçerek Türk Telekom mobil imzalarını sorunsuz şekilde kullanmaya başlayabilmektedir.
Türk Telekom mobil imza kapatma işlemi içinse Türk Telekom müşteri hizmetleri yani 444 1 444 numarası aranarak mobil imza aboneliği hızlı bir şekilde iptal ettirilebilmektedir.
Bimcell Mobil İmza Açma ve Kapatma
Bimcell mobil imza açma ve kapatma işlemi; Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi GSM operatörlerine nazaran Bimcell’in henüz mobil imza özelliğine sahip olmadığı söylenebilir. Bu nedenle Bimcell’e mobil imza açma özelliği getirilene kadar GSM kullanıcılarının mobil imza için diğer operatörleri tercih edebilecekleri dile getirilebilir.
Pttcell Mobil İmza Açma ve Kapatma
Pttcell mobil imza açma ve kapatma için servisten yararlanmak isteyen Pttcell kullanıcılarının üstünde TC kimlik numaralarının yazdığı nüfus cüzdanları ya da ehliyetleri ile PTT müdürlüklerine başvurmaları gerektiği söylenebilir.
Yetkili Pttcell satış temsilcilerinde Pttcell mobil imza açma başvuruları alındıktan sonra da Pttcell mobil imzasına sahip olan SIM kart değişiklikleri yetkililer tarafından gerçekleştirilerek kullanıcılara yeni SIM kartları teslim edilmektedir.
Pttcell mobil imza kapatma işlemi için de Pttcell müşteri hizmetleri resmi iletişim numarası olan 444 6 788 üzerinden mobil imza aboneliği kolaylıkla iptal ettirilebilmektedir.
Mobil İmza için Müşteri Hizmetleri İletişim Bilgileri
Mobil imza almak isteyen ve mobil imza servis aboneliği veren GSM operatörlerinin müşteri hizmetleri iletişim bilgileri şu şekildedir;
- Turkcell: 532 ya da 0532 532 00 00
- Vodafone: 542 ya da 0542 542 00 00
- Türk Telekom: 444 1 444
- Pttcell: 444 6 788
Bankacılık İşlemlerinde Mobil İmza
Henüz her bankada yer almayan mobil imza servisleri, banka müşterilerine pek çok işlemi kolay yoldan yapabilme imkanlarını vermektedir. Buna göre hangi bankalar mobil imza kullanır diye merak edenlere en bilinen birkaç banka üzerinden örneklendirme yapılabilir. Hangi Bankalar Mobil İmza Kullanır ve Detayları Nedir;
Akbank: Akbank Direkt’te bağışlar, kredi kartı işlemleri ve para transferleri mobil imza ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Mobil imza başvurusu için Turkcell abonesi olanlar Turkcell TİM’e, Türk Telekom kullanıcıları ise Türk Telekom mağazalarına giderek Akbank için mobil imza başvurusunda bulunabilmektedir.
TEB: TEB müşterileri, havale, EFT gibi işlemleri mobil imza ile kolaylıkla yapabilmektedir. Bankacılık işlemlerinde mobil imza kullanmak isteyen kişilere Turkcell mobil imza ile hizmet veren TEB’de mobil imza servislerinden faydalanabilmek için TEB’in internet şubesi üzerinden ön başvuru yapılması gerekmektedir. TEB mobil imza servisinden şu an için sadece Turkcell aboneleri yararlanabilmektedir.
Denizbank: Bankacılık işlemlerinde mobil imza kullanmayı arzu eden banka müşterileri için Denizbank da mobil imza hizmeti vermektedir. Pek çok bankacılık işleminin her yerden tek bir şifre ile yapılabilmesini mümkün kılan Denizbank mobil imza servisine Denizbank internet bankacılığı bölümünde ‘’Güvenlik Yönetimi’’ kategorisinde yer alan ‘’Mobil İmza’’ menüsü üzerinden başvurulabilmektedir.
Garanti Bankası: Bankacılık işlemlerinde mobil imza hizmetleri, Garanti Bankası’nda da müşterilere sağlanabilmektedir. Bunun için Garanti Bankası müşterilerinin kendilerine en yakın Garanti Bankası’na nüfuz cüzdanları ile birlikte giderek mobil imza servisi için başvuruda bulunmaları yeterlidir.