Ödeme Emrine İtiraz Etme Süresi, Sebepleri ve İptali 2023

Bir vatandaşa çeşitli nedenlere bağlı olarak borçlanırsa borçlanan kurum tarafından ödeme emri içeren bir belge gelir. Bu ödeme emirleri herhangi kamu kuruluşuna ait borcun vadesinde ödenmemesi durumunda gönderilir. Eğer kişi vadesi geçmiş bu borcun ödeme emrine itiraz etmek istiyorsa bu durum ödeme emrine itiraz olarak adlandırılır.

Kişi alacaklı olan kamu kurumuna detaylı bir dilekçe yazarak veya doğrudan müracaat ederek bu borcun iptalini arz eder. Ancak ödeme emirlerinin itirazı yalnızca icra müdürlüğünün göndermiş olduğu ödeme emirlerine karşı yapılabilmektedir. Mahkeme kararınca gönderilen ödeme emrinde itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Ödeme Emrine İtiraz Süresi Nedir?

Ödeme emri ile eline tebligat ulaşan kişiler ödeme emrine itiraz kaç gün şeklinde aramalar yapmaya başlar. Borçluya gönderilen ödeme emrinin itirazı için belirli bir süre vardır. İlamsız ödeme tebligatlarında tebligat ulaştıktan sonra 7 gün içerisinde, haciz takipli ödeme emirlerinde ise 5 gün içerisinde ödeme emri itirazının yapılması gerekmektedir. Ancak aksi belirtilir ise bu süre daha da uzayabilir. 

Eğer kişi eline ulaşan ödeme emrine belirlenen süre içerisinde itiraz etmezse kişinin borcunu kabul ettiği kesinleşir. Bu aşamada gerekli takip işlemleri başlatılır. Eğer itiraz etme hakkı süresince mücbir durum (olağandışı durum) gerçekleşir ise bu noktada mücbir olay ortadan kalktıktan sonra 3 gün içerisinde tekrar itiraz etme hakkı doğar.

Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Ödeme emrine itiraz edilebilmesi için belirlenen süre içerisinde dosyada belirtilen icra dairesine emrin türüne göre dilekçe hazırlanmalıdır. Ödeme emirleri ilamlı ve kambiyo şeklinde olduğu için kişi kendi ödeme emri türüne göre dilekçe hazırlamalıdır.

Ödeme Emrine İtiraz Nereye Yapılır?

Ödeme emri itirazı yapılırken gelen tebligattaki bilgeler baz alınır. Gelen tebligatta hangi icra dairesinden ödeme emri geldiyse kişi o icra dairesine gerekli bilgileri içeren bir dilekçe ile itiraz edebilir. Ancak unutulmaması gereken bir husus vardır ki o da bu itirazlar için belirli bir gün sınırı vardır.

SGK Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır?

SGK tarafından gönderilen ödeme emirlerine 15 gün içerisinde itiraz edilebilmektedir. 6183 sayılı Kanun tarafından düzenlenen ödeme emri itirazları doğrudan mahkemeye yapılır. 

Kişi gelen tebligat doğrultusunda kendi bilgileri ile birlikte bir dilekçe hazırlayarak ödeme emrine itiraz edebilir. Ancak ödeme emri itirazında mutlaka SGK’ya karşı itirazın olduğu belirtilmelidir. Eğer kişi ödeme emrinin nereden geldiğini anlamadıysa SGK ödeme emri örneği inceleyerek öğrenebilir.

Vergi Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır?

Herhangi bir verginin ödenmemesi durumunda kişiye çıkan vergi borçları vergi ödeme emri şeklinde kişiye ulaştırılır. Eğer kişi bu vergi borcunun doğru olmadığını düşünüyorsa gerekli bilgilerin içerdiği bir dilekçe ile vergi mahkemesine itirazda bulunabilir. 

Vergi mahkemesi tarafından muhatap alınan bu vergi borcu ödeme emri itirazlarının mücbir bir sebep olmadığı takdirde 7 gün içerisinde yapılması gerekir. Vergi ödeme emrine itiraz dilekçesi hazırlanırken alacaklının belirtilmesi önem arz etmektedir.

MTS Ödeme Emrine İtiraz Yapma

Merkezi Takip Sistemi (MTS) yolu ile gelen ödeme emirleri abonelik sözleşmesinden doğan borçları kapsamaktadır. Kişi MTS tarafından gelen ödeme emrine itiraz etmek için tebligatta yer alan icra mahkemesine başvurabilir. Tebligat geldikten sonra 7 gün içerisinde gelen bilgiler doğrultusunda dilekçe hazırlanarak icra mahkemesine başvurulmalıdır. 

Ancak herhangi bir olağandışı durum gerçekleşirse ek olarak 3 günlük mücbir sebebe bağlı itiraz hakkı da doğmaktadır. Ek olarak bu itirazlar posta yolu ile yapılmayıp doğrudan başvuru şeklinde yapılmaktadır. MTS ödeme emrine itiraz dilekçesi önceden doldurularak kolay bir şekilde itiraz yapılabilmektedir.

Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri ve Nedenleri Nedir?

Ödeme emrine itirazın birçok sebebi vardır. Gerek kişiden gerek gönderen kişiden kaynaklanan durumlarda itiraz sebebi bulunduğundan itiraz hakkı ortaya çıkar. 

Ödeme emrine itiraz edilebilmesi için gerekli durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Tebligatta belirtilen borcun bulunmaması
  • Tebligattaki borcun olduğu ama sona erdiği
  • Tebligattaki borcun gerçek borcu yansıtmaması
  • Tebligattaki borcun zamanaşımına uğraması
  • Tebligattaki borcun henüz vadesinin dolmaması
  • Tebligattaki borcun kendisine ait olmaması
  • Tebligattaki borcun şarta bağla olması gibi nedenler doğrultusunda ödeme emrine itiraz edilebilmektedir. Ancak itirazın yanlış bilgileri yansıtmadan en doğru bilgiler ışığında yapılması gerekmektedir.

Ödeme Emrinin İptali Nasıl Yapılır?

Ödeme emrinin iptali için öncesinde gelen ödeme emrine itiraz edilmesi gerekmektedir. Dosyanın türüne göre 5 günden 15 güne kadar değişmekle birlikte (mücbir sebep halinde ek 3 gün itiraz süresi) belirlenen sürelerde itirazın yapılması gerekmektedir.

Bir borç emrime itiraz yapılırken öncelikle hangi kurum tarafından gönderildiği bilinmelidir. Ardından borçlu kendisi veya vekalet verdiği kişi tarafından dilekçe hazırlanarak gerekli kurumlara başvuru yapılır. Geçerli süre içerisinde doğru bir şekilde başvurusu yapılan ödeme emri itirazları incelendikten sonra karar verilir. 

Eğer kişinin itiraz sebebi doğruysa ver gönderilen ödeme emri yanlışlıklar içeriyorsa ödeme emrinin iptaline karar verilir. Eğer verilen bilgiler asılsız ise ödeme emri iptal edilmez ve kişinin borçlu olduğu hükmüne varılarak icra takip işlemleri başlatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu