iPhone Erken Kapanma ve Şarj Almama Sorun Çözümleri 2023
Konu Başlıkları
iPhone erken kapanma sorunları ve şarj almama gibi problemler neredeyse tüm iPhone kullanıcılarının yaşadığı ve çözüm arayışına girdiği konuların başında yer alıyor. Şarjınızı sık sık kontrol etmenize rağmen sizde bu sorunu yaşayan mağdurlardan birisiyseniz, çözüme yönelik harika tavsiyelerimiz olacak!
iPhone Erken Kapanma Sorun Çözümleri
iPhone erken kapanma sorununu geçmiş dönemlerde Jailbreak (Yazılımı kırılan) cihazlarda yaşanıyordu. Özellikle de iPhone 6 ve iPhone 6s modellerinde bu problemi oldukça yoğun bir şekilde yaşadık. Fakat günümüz teknolojisinde bu can sıkıcı durum hemen hemen bütün versiyonlara sirayet etmiş durumda.
Öncelikle bu sorunun kaynağını tespit etmeniz gerekiyor. Eğer kullandığınız cihazı çok fazla düşürmüş ve sağında solunda can sıkıcı deformeler mevcutsa fiziki bir arızadan söz edebilmek mümkün.
Çok düşme sonucunda ortaya çıkabilecek her hangi bir temassızlık ya da Anakart üzerinde oluşabilecek bir çatlak sizleri iPhone erken kapanma sorununa doğru itekler.
Eğer “Telefonuma gözüm gibi bakarım” diyenlerdenseniz de geriye yazılım problemleri ve batarya sorunları kalıyor. Aşağıdaki yöntemler sırayla, özenli bir şekilde uygulamanız sizi bu sorundan kurtarabilir.
iPhone Cihazınızı Hard Reset ile Yeniden Başlatın
iPhone cihazlara uygulanan hard reset yöntemi; kapanma, yazılımsal sorunları ortadan kaldırma gibi yaygın arıza belirtilerinin önüne geçebilir. Bu yöntem uygulamanız gereken en basit ve aynı zaman da da etkili yöntemlerin başında yer almaktadır. iPhone cihazınıza aşağıdaki yönergeler kapsamında hard reset atabilirsiniz;
iPhone X ve iPhone 11-12: Gibi yeni nesil modellerinde hard reset atmak için önce ses açma düğmesine ardından da yan düğmesine basıp bırakın. Daha sonra ses azaltma düğmesine basın ve bırakın. Son olarak yan düğmeyi sürükleme yöntemiyle ilerletin. İşlem sonrası yaklaşık olarak 30 saniye kadar beklemeniz gerekmektedir. Son aşamada, yan düğmeye elinizi tekrar basılı tutun ve Apple açılış logosunu görene kadar bırakmayın. Hard reset işleminiz açılıştan sonra tamamlanmış olacaktır.
iPhone 7: Modellerinde ise ses kapatma tuşuna ve aynı zamanda güç düğmesine birlikte basın. 30 saniye bekledikten sonra da işlem tamamlanmış olacaktır.
iPhone 7 Altındaki Modeller: iPhone cihazınız 7 sürümünden 6 gibi daha alt bir modelse, model farklılığı olmaksızın yapmanız gereken işlem Home ve güç düğmesine aynı anda basmak olacaktır. Eğer bu ve benzeri sorunlarınız devam ediyorsa, işletim sisteminizi güncellemeyi deneyebilirsiniz.
iPhone İşletim Sistemini Güncelleyin
iPhone işletim sistemini güncelleyerek bir dizi sorunun önüne geçebilirsiniz. iPhone yaptığı sık güncellemeler sayesinde cihazların oldukça stabil çalışmasını sağlayan bir firma. Yayınlamış olduğu güncellemeyi cihazınıza kurmamanız bir dizi sorunları beraberinde getirebilir.
Bu kapsamda, güncellemeleri düzenli bir şekilde takip etmeli; hatta otomatik güncellemeyi aktif ederek cihazın güncellemeleri kendisinin takip etmesini sağlayabilirsiniz. Eğer güncelleme ve hard reset uygulamanıza rağmen sorununuz devam ediyorsa, yazılım içerikli bir problemden öte pil kaynaklı donanımsal bir arızanın oluşma ihtimalin söz edebiliriz.
iPhone Erken Pil ve Şarj Bitimine Çözümler
Göstergede bataryanız %40-%50 gözükürken bir de bakmışsınız cihazınız kapanmış. iPhone cihazınızın bataryasında sorun olmasa bile, pili tabiri caizse hızlı bir şekilde sömüren ve şarjının olması gerekenden daha kısa bir şekilde bitmesine neden olan bazı uygulamalar ve ayarlar mevcut. Yapacağınız küçük düzenlemeler yardımıyla şarj sürenizi gözle görülür, gayet tatmin edici bir şekilde yükseltmeniz mümkün.
Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri bölümüne girin. Bu ekranda konumuzun tespitine yönelik GPS’i kullanan uygulamaların tamamına erişmeniz mümkün. Bu uygulamaların içinden işinize yaramayanları seçip, bu özelliği kullanmasını engellemeniz batarya ömrüne olumlu anlamda bir etki gösterecektir. Bir dip not olarak hatırlatalım ki bu ekranda bulunan “iPhonemi Bul” bul seçeneğini kapatamazsınız. Kapatmamanız da güvenliğiniz açısından oldukça faydalıdır.
İhtiyacınız olmayan, kullanmadığınız uygulamaları tamamen kapatın: Ekranlar arasında geçiş yapsak da arka planda çalışan birçok uygulama mevcut. Bunlar gereksiz yere çalıştığı için iPhone bataryanın ömrünü kısaltıyor. Ana ekran tuşuna art arda 2 kez basarak kullanmadığınız pencereleri yukarıya doğru sürüklemek yöntemiyle tamamen kapatabilirsiniz. Telefonunuzda indirip 1 kez kullandığınız, daha sonra da hiç kullanmayıp; kullanmayı da düşünmediğiniz uygulamalar varsa telefonunuzdan tamamen silmeniz faydanıza olacak başka bir özelliktir.
Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Yeni Verileri Al > Elle: Bu ayar kişiler, e-posta gibi sizin manuel ekleme yapabileceğiniz bölümlerde sürekli her hangi bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder. Elle manuel yapacağınız dönemsel kontroller, karşınıza iPhone cihazınız için şarj tasarrufu olarak dönecektir.
Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt AÇIK: Havalı bir görünüm elde etmenizi sağlasa da telefon şarjınızı oldukça hızlı bir şekilde tüketiyor.Bu özellik sayesinde telefonunuzu hareket ettirdiğiniz zaman, uygulamanın arka zeminde yüzüyor hissiyatının oluşmasına neden olur. Kaçımızın kullandığı meçhul olsa da bataryadan çektiği enerji birçok kesim tarafınca malım konumda.
Ayarlar > Duvar Kâğıtları ve Parlaklık: Ekran parlaklığınızı oldukça yükseltmeniz hem gözlerinizi bozar, hem de gereksiz enerji sarfiyatına neden olur. Bu kapsamda parlaklığı mümkün olan en minimize konuma sabitlemeye özen gösterin. Aynı zamanda “Otomatik parlatma” özelliğini kapatmayı da ihmal etmeyin. Yoksa yaptığınız ayar hiçbir işe yaramayacaktır.
Wi-Fi‘yi kapatmayın!: Kullanmadığın zaman Wi-fi‘yi kapat, boş yere açık kalıp bataryanı bitirmesin klişesi tam bir şehir efsanesi. Yapacağınız bu hareket, iPhone telefonun bataryasını uzatması şöyle dursun; şarjının daha çabuk bir şekilde bitmesine neden olacaktır. Nedeni ise; Wi-Fi’yi kapattığınız anda uyguların GPS üzerinde yoğunlaşma çabasıdır. İnterneti kullanmayacağım diyorsanız Wi-Fi ve Mobil veriyi kapatmanız durumunda kısmen de olsa etkisinden söz edebiliriz.
Ayarlar > iTunes ve App store: Bu bölüm iPhone otomatik güncellemeleri kapsıyor. Güncelleme yapmak zorunda olmaksızın tüm satın alımlarınız telefonunuzda belirir. Aslına bakacak olursanız bu oldukça kullanışlı bir özellik. Fakat şarj ömrünü de paralel bir şekilde kısaltıyor. İkisi arasında bir seçim yapmalısınız.
Ayarlar > Genel > Arka plan uygulamaları: Burada yetkilendirme verdiğiniz uygulamalar, siz telefonunuzu kullanmasanız bile arka planda son sürat çalışmaya devam ediyorlar. Bu kapsamda tercihlerinizi tekrar gözden geçirin ve nadir kullandığınız uygulamaların yetkisini kaldırın.
AirDropu açık bırakmayın: AirDrop iOS 7 sürümünden sonra karşımıza çıkan oldukça kullanışlı bir özellik. AirDrop sayesinde diğer iPhone cihazlar arasında kolay bir şekilde fotoğraf, müzik gibi veri transferi yapabilirsiniz. Fakat sürekli açık kalması, onu eşleşme yapmak için devamlı cihaz arayışına girmesine neden olur ki bu da şarjının çabuk tükenmesi için gayet yeterli bir arayış.
Bluetooth’u kullanmıyorsanız kapatın: Bluetooth hayatımızın birçok alanında bizlere kolaylıklar sağlıyor. Taktığımız kulaklıktan otomobilimizle eşleşmesine, dinlediğimiz müzik sistemine kadar hemen her alana sirayet eden bir özellik. Sağladığı konforları uzun uzun anlatmaya gerek yok fakat eğer aktif olarak her hangi bir cihazla bağlantılı değilse, şarjınızın daha uzun gidebilmesi için mutlaka kapatmalısınız.
Düşük güç modunu etkinleştirin: Özellikle de dışarıdaysanız ve şarjınız can çekiyor, şarj edemeyeceğiniz bir konumdaysa sizin için can simidi olabilir. Bu özelliği sürekli açık bırakmak, iPhone şarj bitiş süresini oldukça uzatırken birçok özellikten mahrum kalacağınızı da belirtmek isteriz.
Siri’yi kullanmıyorsanız kapatın: Siri her ne kadar oldukça kullanışlı olsa da kimi kesimle arası düzelmedi. Bazı kullanıcılar hiçbir şekilde Siriyle iletişim kurmuyorlar. Eğer siz de onlardan birisiyseniz Sirinin sizi hazır kıta bekleyip, iPhone şarjınızı indirgemesine izin vermeyin. Ayarlar/Genel/Siri bölümüne giderek ona veda etmeniz mümkün.
Bütün bunlar iPhone şarjınızı hızlı bir şekilde aşağıya doğru indiren özellikler. Ayarlamalar sonrasında kısmen de olsa şarj tasarrufu sağlamanız mümkün. Bir de pil ve şarj güçlendirici uygulamalar yardımıyla iPhone şarj sürenizi uzatabilirsiniz. Kısa bir şekilde bu uygulamalara da değinelim.
İlginizi Çekebilir; iPhone Garantiden Değiştirme Taktikleri
iPhone Pil ve Şarj Güçlendirici Uygulamaları
iPhone pil ve şarj güçlendirici uygulamalar bir nebze manuel yapmanız gereken işlemleri otomatikleştiren özel yazılımlardır. Saydığımız pil tasarrufuna neden olabilecek ayarlamalar dışında, telefonun içinde aktif bulunması nedeniyle şarjı azaltan etkenleri daha iyi analiz edebiliyorlar. Bu kapsamda yayınlanan çok sayıda uygulama olsa da bizler sizin için en bilindik ve kullanışlı olanlardan bahsedeceğiz.
Battery Doctor Pil Tasarruf Uygulaması
Battery Doctor pil tasarruf uygulaması, IOS yazılımına sahip iPhone cihazlar arasında sık kullanılan uygulamaların başında yer alır. Program enerji tasarrufu sağlamaya yönelik sizlere birçok özellikle geliyor.
Bu uygulama sayesinde telefonunuzda yüklü olan programların şarjı ne kadar etkilediği, ya da yapmadığınız ayarların telefon özelinde ne kadar şarj tükettiğini anlık bir şekilde görebilirsiniz. Tüm bu detaylar sizlere tavsiye niteliğinde sunulmaktadır. Uygulayıp uygulamamanız tamamen sizlerin bireysel tercihi.
Battery Life
Battery Life pil tasarruf uygulaması size daha somut verilerle geliyor. Telefonunuzu kullanım periyodlarını, mevcut uygulamaların durumunu analiz ederek şarj durumunun ne kadar süreyle aktif bir şekilde kalabileceğini size bildirebilir. Süre bazında değerlendirme şansınız olduğu için, şarjınız azaldıkça tavsiyeler doğrultusunda tedbirinizi alabilirsiniz
Carat Carat
Carat Carat pil tasarruf uygulaması klasik uygulamalardan farklı bir şekilde iPhone telefonunuzda bulunan işlemci, belleğin kullanımı gibi daha teknik datalara yer vermektedir. Bu veriler firma tarafınca kurulan sistem kapsamında değerlendirilerek, sizlere rapor niteliğinde tavsiyelere yer vermektedir.
iPhone erken kapanma sorununuz tüm çabalarınıza rağmen sonuçlanmamışsa batarya da ki rutin bir aşınmadan da söz edebiliriz. Ömürlü bir parça, ne kadar düzgün kullanılsa da bir süre sonra farklı arızalar ortaya çıkartabiliyor. O nedenle de batarya değişimi de sizler için kalıcı bir çözüm olabilir.