Piyasa Trendleri: Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı Nedir?

Yatırım yapmak isteyen kişiler için farklı alternatifler mevcuttur. Bunlardan birisi de kripto para piyasasıdır. Peki, piyasa trendleri: ayı ve boğa tuzağı nedir?

Piyasa trendleri: ayı tuzağı ve boğa tuzağı nedir? sorusu yatırımcıların cevabını oldukça merak ettiği bir konudur. Bu tuzakları bilmeden önce piyasaya hakim olmak gerekmektedir. Piyasa trendleri, piyasanın anlık mevcudiyetleri anlamına gelmektedir. Bu trendler aşağı veya yukarıya doğru olabilmektedir. Çeşitli zamanlarda olan değişimler oluşumlarına göre ayı tuzağı veya boğa tuzağı olabilmektedir. Ayı ve boğa tuzağı ayrı ayrı detaylı bir şekilde incelenecek olunursa şu şekilde belirtilebilir:

Ayı Tuzağı Nedir?

Ayı tuzağı tanımı olarak, yanıltıcı göstergelere sahip olarak, yanlış piyasa sinyalleri olarak belirtilebilmekle birlikte, fiyat hareketlerinde artış olduğunda sanki ayının başlangıcı olarak kabul edilebilmektedir. Panik ortamı yarattığı için tecrübesi olmayan satıcılar ayı sezonu geldi denilerek satış hacimlerini yükselterek kısa süreli fiyat düşmelerine neden olmaktadır.

Diğer ismi ile ayı kapanı olan ayı tuzağı, yatay hareket eden trendlerde karşılaşmak mümkündür. Hisse senedi gibi finansal varlıkların performansı yükselen bir fiyat piyasasının tersine yanlış bir şekilde işaret etmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Yani düşen fiyat eğiliminin yanlış olarak tersine çevrilmesi de denilebilir.

Ayı tuzağı, aşağıdan yukarıya doğru gittiği için yatırımcıları cezbetmektedir.  Bu yüzden de finansal olarak böyle bir tabir ortaya çıkmıştır. Ayı tuzağı ile kısa pozisyonlar açılması teşvik edilmektedir. Fakat bu durum yatırımcıların zarar etmesine neden olmaktadır. Yanıltıcı etkisi de bu durumda devreye girmektedir.

Bir yatırım aracını satın almak isteyen çok fazla sayıda yatırımcı olabilir. Ancak teklifi kabul etmeye istekli daha az sayıda satıcı olabilir. Bu durumda yapılması gereken ise alıcıların tekliflerini yükseltmesidir. Yükseliş trendinde hızlı bir fiyat düşüşü olursa, ayı tuzağı oluşmaktadır.

Boğa Tuzağı Nedir?

Ayı piyasasından farklı olarak boğa tuzağı, fiyatların artış eğiliminde olduğunda değil, piyasanın düşüşlere alım için çok iyi zaman olduğunu düşünerek hareket edilmesini sağlayan bir tuzaktır denilebilir. Satın alma için iyi bir zaman gibi görünmektedir fakat hiç iyi bir zaman değildir. Yatırımcılar genellikle aniden, hazırlıksız yakalanmaktadır.

Boğa Tuzağı Nasıl Tespit Edilebilir?

Boğa tuzağını tespit etmek hiç kolay değildir. Genellikle bir kırılım sonrası bir varlığın fiyatı sonradan artmaktadır. Fakat boğa tuzağı için durum böyle gerçekleşmemektedir. Bu durumda varlığın çok fazla alınıp alınmadığına bakılmalıdır.

Boğa tuzağına alınabilecek önlemler nelerdir? Maddeler halinde sıralanacak olunursa şu şekilde belirtilebilir:

  • Boğa tuzağında alınabilecek önlemlerin başında hacim kontrolü gelmektedir. Varlık fiyatının değişikliği ile hacmi tutarlıysa anlamlıdır.  Ani hareketlenme varsa tuzaklardan bahsedilebilir.
  • Bunun yanı sıra göreceli güç endeksine bakılması gerekmektedir. Uyumsuzluk söz konusu ise ivme ile desteklenmediği anlamına gelmektedir.
  • Piyasa takibi için haberleri takip etmek gerekmektedir. Ani hareketlenmeler için yatırımcılar haberleri takip edip, yatırım yapıp yapmayacaklarına karar verebilirler. Merkez Bankası’nın faiz kararı önemli olduğu için haber takibi yapılması önemlidir.
  • Ve son olarak zararı durdurma emri, zarar karşılığını sınırlamak için yapılması gereken önemli bir adımdır. Ana trend doğrultusunda işlem yapmak boğa tuzaklarından kaçınmak için yapılması gereken bir diğer yöntemdir.

Trendler, yükselişten düşüşe geçebilmektedir. Düşüş trendlerinde ise hızlı bir artış olduğu zaman boğa tuzağına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzun pozisyon açılmadan önce beklenilmesi gerekmektedir.

Hangi piyasa olursa olsun her piyasada tuzakların olduğu unutulmamalıdır. Yatırımcılar özellikle piyasa çalkantılarına dikkat etmelidir. Ayrıca risk yönetimi için bir uzmandan da destek alınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu