KYK Borcu Sorgulama, Ödeme ve Kredi Yapılandırma 2023

KYK borçları sorgulama, ödeme, kredi yapılandırma ve erteleme için 2023 yılında güncel olarak tüm yöntemler. Üniversiteye başlandığı zaman ferdi istek ile başvurulup alınan KYK, Burs ve Kredi olmak üzere ikiye ayrılır. Burs çıkan öğrenciler için alınan para geri ödemekle yükümlü değildir. Fakat öğrenim kredisi çıkan kişiler aldıkları paraları daha sonra mezun oldukları zaman geri ödemeli olarak alırlar. Kredi, Üniversitenin bittiği tarihten itibaren veya bittiği tarihten 2 yıl sonra ödenmeye başlanır. 

KYK Borcu Nasıl Sorgulanır? 

e-Devlet Üzerinden Sorgulama: e-Devlet üzerinden KYK borcunuzu sorgulamak için öncelikle turkiye.gov.tr adresine gitmelisiniz. Daha sonra T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığının ekranına yönlendirilirsiniz. Daha sonrasında ise detay kısmına tıkladığınız takdir de KYK öğrenim yurtlarında ne kadar borcunuz olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

KYK İletişim ile Borç Sorgulama: Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü web sitesine girdikten sonra iletişim kısmına tıklayıp çıkan numarayı yani 444 0 472’yi arayarak T.C. kimlik numaranız ile KYK borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

KYK Borcu Ödeme Yöntemleri

KYK yurt kredi borcu ödemelerini Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü web sitesinde olduğu gibi öğrenciler T.C. kimlik numaraları ile “kyk.ziraatbank.com.tr” internet adresinden tüm bankalara ait kredi kartı veya banka kartı ile online ödeme yapabilir. İsteyenler T.C. Ziraat Bankası ATM’leri veya internet bankacılığı üzerinden de ödeme yapabilirler. Ayrıca öğrenciler taksitlerini zamanından önce ödeyebilirler. 

KYK zamanında ödenmeyen taksitler gecikme faizi olarak aylık % 1.40 şeklinde günlük olarak uygulanır.

KYK Borcu Nasıl Yapılandırılır?

KYK borcunuzu yapılandırma işleminizi için kygm.gsb.gov.tr üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Kredi borçları zamanında ödeyemeyenler Vergi Dairesi’nde yönlendirildiğinden dolayı, yapılandırma işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) adresi üzerinden yapılmaktadır. T.C. kimlik numaranız gibi önemli bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak, KYK borcunuzu yapılandırabilirsiniz.

Ayrıca Vergi Dairesi’ne giderek veya dilekçenizi posta aracılığı ile havale ederek başvuruda bulunabilir ve borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Yapılandırma yaparken 6-9-12-18 taksit seçeneğinizin bulunduğunu ve borçlarınızı 2 ayda bir ödeyeceğinizi, borcu ödemediğiniz takdirde yapılandırmanın bozulacağını bilmelisiniz.

KYK Borcu Erteleme

KYK borcu erteleme işlemi e-Devlet üzerinden de kolaylıkla yapılan ve sadece birkaç dakika da gerçekleştirilen bir işlemdir. Öncelikle e-Devlet üzerinden şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü/ Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu” sayfasına giriş yapmak için şu adımları takip etmelisiniz;

  • Yeni Başvuru girişinden sonra bir form açılır.
  • Forma iletişim bilgilerine cep no, e-mail, adres bilgileriniz ile doldurulmuş olarak görüntülenecektir.
  • Sonra “Borç Erteleme Talep Türü” seçmeniz ve erteleme sebebinizi işaretlemeniz ve “İleri” ile devam edin.
  • Son olarak “Başvur” kısmında KYK kredi borcu erteleme işleme alınır.

Ayrıca borç ödeme zamanı henüz gelmemiş ve taksitlerini zamanında ödeyen öğrenciler; askerlik görevini yapmak isterlerse, askerlik bitene kadar KYK borçları ertelenir.

KYK Borcu Hangi Durumlarda Silinir?

  • KYK Kredi borcu bulunan öğrencilerin devlet hasteneleri tarafından “hayatını çalışarak kazanamaz” raporu aldıktan sonra borçları silinir.
  • Kredi alırken veya aldıktan sonra vefat eden kişilerin borçları silinmektedir.
  • Af çıkma durumlarında borçlar silinir.
  • Aile bireylerine borç çıkması mümkün değildir.

KYK Erken Ödeme İndirimi Nedir?

KYK kredi borçlarını erken ödemek isteyenler için indirim oranları mevcuttur. Ancak anapara üzerinden hiçbir şekilde indirim uygulanmaz. Sadece (Yİ-ÜFE) artışlardan olan borçlarda %30 ve 2. yıl aralığında ödeyenler %20 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. Erken ödeme isteyenler ödeme öncesinde 444 0 472 numarasını aramaları gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu