Oltalama (Phishing) Yöntemi Nedir?

İnternet ortamında kötü niyetli insanlar genellikle, bilgisiz ve savunmasız insanlara oltalama (phishing) yöntemini uygular. Phishing yöntemi ile yeni kurban adaylarına kötü niyetli insanlar genellikle yanıltıcı mailler, kısa mesajlar ve telefon ile iletişime geçerler.

Siber suç olarak nitelendirilen bu yöntem tamamen yasaktır ve hukuken bu yöntemi uygulayan kişi bulunduğunda çeşitli yaptırımlara maruz kalabiliyor. Kurban kişilerin genellikle mobil bankacılık şifreleri, mail şifreleri, kredi ve banka kartı şifreleri gibi bilgileri ele geçiriliyor.

Son yılların en çok rağbet gören para birimi olan kripto paralarda ise bu durum oldukça riskli. Eğer ki kötü niyetli kişinin oltalama (phishing) yöntemine maruz kaldıysanız, sizin kripto para borsalarında bulunan tüm varlıklarınızı ele geçirebiliyor ve siz bu durumda hiçbir hak talep edemiyorsunuz.

Çünkü giden kripto para verilerinde alıcı kişinin cüzdan bilgisi haricinde hiçbir bilgisini öğrenemiyorsunuz. Bu durumda ise kripto para piyasasına mail attığınızda ve mağduriyetinizi anlattığınızda “Bizlik birşey yok” gibi cevaplar alacaksınız.

Phishing (Oltalama) Yöntemine Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır?

İnternet dünyasında her geçen gün teknolojinin hızla ilerlemesi beraberinde farklı alternatifleri getiriyor. Bu alternatifler arasında öncelikle bilmeniz gereken en temel husus bilmediğiniz hiçbir dosya ya da linke tıklamamanız olacaktır.

Herhangi bir internet sitesi a.co gibi bir alan adını ele alalım, bu linke tıkladığında bir kişi ve antivirüs yoksa o bilgisayarda otomatik olarak birden fazla pencere açılır ya da exe çalıştırılır daha sonrasında bilgisayara istenilen yazılım yüklenebilir. Bu tür durumlar oltalama saldırılarında kullanılmaktadır.

Oltalama yöntemine maruz kalmamak için şu adımlara uymalısınız:

  • Sosyal medya hesaplarında bilmediğiniz linklere kesinlikle tıklamayın.
  • Sosyal medya hesapları ile mail adreslerinizin şifreleri kesinlikle birbirinden farklı olmalıdır.
  • Kişisel bilginizi isteyen mesajlara ya da maillerde bilgilerinizi kesinlikle vermeyin.
  • Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz programı ya da herhangi bir dosyayı bilindik kaynaklardan yükleyin.
  • Sahte mail hesaplarına hiçbir şekilde dönüş yapmayın ve gönderdikleri maillerde linklere tıklamayın.
  • Kısaltma sitelerinin url linklerine tıklamayın: tiyurl.com, ow.ly, tiny.cc, goo.gl, bit.ly gibi alan adlarında url kısaltma yöntemi kullanılmaktadır.

Oltalama (Phishing) Yöntemine Nasıl Yakalanırsınız?

Kötü niyetli kişiler genellikle internet ortamında çok kolay şekilde phishing yöntemini kullanabilirler. Bilmediğiniz bir dosyayı çalıştırdığınızda, herhangi bir linke tıkladığınızda ya da herhangi bir programı (warez) bilgisayarınıza yüklediğinizde bilgisayarınızda sizin bilgilerinizi kötü niyetli kişiye log halinde yansıtır.

Log bilgileriniz karşı tarafa geçtiği andan itibaren bilgisayarınızda yaptığınız tüm işlemlerden karşı tarafın haberi olacaktır. Bu durumda bilgisayarınıza antivirüs indirerek temizleme yöntemini seçebilrisiniz. Fakat bazı oltalama yöntemlerinde ne yazık ki bazı antivirüsler zararlı yazılımı silemiyor. Sildiğinizi düşünürseniz bile yanılabilirsiniz. Bilgisayarınıza format atmaktan başka bir çareniz kalmayabilir.

Hatta kötü niyetli kişiler sizden istediklerini alamadıklarında ise, bilgisayarınıza bir not bırakır ve şu kadar ücret öderseniz bilgilerinizi (verilerinizi) alabilirsiniz şeklinde uyarı amaçlı bir yazı bırakabilir. Bu yazıyı gördüğünüz an verilerinizin tehlike altında olduğunu anlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu