Yearn Finance Nedir? Yearn Finance Geleceği

2020 tarihinde Bitcoin’i fiyat olarak geçen Yearn Finance yükselişleri ile herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Yearn Finance Ethereum blok zinciri üzerinde gelir oluşturma, varlığın sigortalanmasını sağlayan ve kredi toplama konusunda merkeziyetsizlik anlayışı ile hareket eden bir finans kuruluşudur.

Protokol olarak bağımsı geliştiriciler tarafından desteklenen Yearn.finance kurucuları tarafından yönetilen bir coin’dir. Akıllı sözleşmelerin güvencesi altında olan ve likidite havuzlarının oluşması gibi farklı özelliklere sahip olan Yearn.Finance diğer oluşumlara göre kendine has faaliyetleri ile ön plana çıkmıştır.

Yearn Finance’yi Yakından Tanıyalım

  • Yearn Finance Coin’in kısaltılması YFI ‘dır.
  • Ethereum blok zincirinde işlemlerini yürütmektedir.
  • ERC-20 Token standartlarına uygun olarak üretilmiştir.
  • Yearn Finance Token tipi ise “Utility”, yani belli bir amaç için uygun olarak piyasaya sürülmüş token’dir.
  • Dünya üzerinde toplam arzı 50.000.000 ‘dir.
  • YFI piyasaya sürüldüğünde toplam arzının çoğu dolaşıma girmeyi başarmıştır.
  • Eylül 2020 tarihinde ise 41.000 dolar ile en yüksek fiyat rekorunu kırmayı başarmıştır.

Yearn.finance Projesini Kim Kurdu?

Yearn Finance, yirmi yıllık tecrübeli bilgisayar yazılımcısı ve programcısı ünvanı ile tanınan Andre Cronje tarafından kurulmuştur. Cronje aslen Güney Afrikalıdır ve son 5 senedir kripto para zincirleri üzerinde finansal teknoloji alanında farklı çalışmalar yürütmekteydi.

Andre Cronje Afrika’da bankacılık hizmetlerini aktif olarak kullanmayan insanlara ve bölgelere DeFi aracılığı ile ulaşmayı hedefliyordu. Bu amacı doğrultusunda yeniden doğuş olarak nitelendirdiği Yearn Finance’i kurmuştur. Yearn Finance projesinde DeFi teknolojisini kullanan kişiler için kullanıcı deneyimi üst seviyelere çıkartılmıştır.

Andre Cronje kısa süre içerisinde Aave ve Curve Finance ile işbirliği yaparak karmaşık yapıda bulunan DeFi’yi sadeleştirmiştir. Bu sadeleştirme işlemlerinden sonra iEarn otomasyonu geliştirilerek kullanıcıların kullanımını kolaylaştırmayı başarmıştır.

Nasıl popülerlik kazandı?

Diğer projelere ve tokenlara nazaran Yearn Finance çıktığı andan itibaren yükselişleri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Sadece Haziran 2020 tarihinde bir kırılım yaşayan Yearn Finance tüm zamanların en yüksek değerine yükselmesi ile 4.407 milyar doları görmüştür. 2023 tarihinde birçok kripto para birimi sert düşüşlere maruz kalmıştır. Yearn Finance bu zamanlarda 3.5 milyar dolara kadar düşmüştür.

Yearn Finance (YF) token’in bu kadar popüler hale gelmesinin asıl sebeplerinden birisi ise kurucusunun projeyi sürekli güncel tutmasıdır. Şubat 2020 tarihinde lansman yapılmasına rağmen YFI Haziran ayı içerisinde 2. versiyonunu yayınladı. Bu güncelleme ile global yatırımcıların projeye güveni kat kat artmıştır. Kısa süre içerisinde güven sonrasında kripto para birimi yükselişe geçmiştir.

Yearn Finance (YF) projesi popülerliğini kazandığında proje içerisinde bulunan kişiler içerisinde kutuplaşmalar başladı. Bu kutuplaşmalar sonucunda ise YFII ismi ile bir token ortaya çıkmıştır. YFII, YFI madenciliğinin bitmesi sonucunda geliştirilmiştir.

YFI token piyasa üzerinde toplam 36 bin adet arza sahiptir. Bu arz talep meselesi hızlı bir şekilde değer kazanması husununda önemli rol oynamıştır. Bitcoin’de arz oranı ise toplam 25 milyon BTC ile sınırlıdır.

Yearn Finance (YFI projesi “Yield Farming” özelliği olan kripto para projesidir. Yield Farming: İnsanların mevcut bankalara para yatırarak faiz almasına alternatif olarak ortaya konulmuş projedir. Bu sistem ile merkeziyetsiz bankacılık (DeFi) sistemine para yatırarak (kripto para) faiz elde edebilirsiniz.

Yearn Finance (YFI) Çalışma Mantığı

Yearn Finance üzerinden tokenlar ile kazanç elde etmek için likidite havuzlarına aktarım yapılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar gelir elde edebilirler. Bu işlemleri yapabilmeleri için sistem mekanizmasında beş farklı ürün hakkında bilgi sahibi olmaları gereklidir. İşte o mekanizmalar:

Vault Mekanizması: Türkçe anlam karşılığı depo olarak bilinen Vault, stake mekanizmasından tamamen farklı çalışmaktadır. Hasat edeceğiniz yatırımları yatırdığınız zaman size yatırdığınız para birimine göre CRV token olarak getiri sağlamaktadır. Bu mekanizma üzerinde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı ise yüksek değerlere sahip “vault” işlemlerinin oldukça riskli olmasıdır.

ZAP: Yearn Finance projesinde kripto paraların en az ücretle transfer edilmesini ve hızlı bir şekilde paraların aktarılmasını sağlamaktadır.

Earn: Kripto para dünyasında “earn” kelimesi kazanma anlamındadır. Örneğin DAI kripto para birimi ile borç veren bir kişi, karşılığında y (yDAI) cinsinden token elde etmektedir. Bu işlem üzerinde y cinsi üzerinde havuz genişliğine bakılarak değerlendirilmektedir.

Governance: YFI token sahipleri bu mekanizma üzerinde oy hakkı tanımlar. Bu mekanizma sayesinde proje üzerinde demokratik ve şeffaflık ön planda tutulur.

Cover: Cover mekanizmasında ise kullanıcıların tüm hakları güvence altındadır. Herhangi bir sistemsel sıkıntı karşılaşılan kayıpları önlemek amacıyla “cover” mekanizması inşaa edilmiştir ve DeFi sigortacılığı kapsamındadır.

Yearn Finance Dünya üzerinde birçok yatırımcı tarafından halen daha katkı sağlanan kripto para birimi projesidir. Yearn Finance (YFI) hakkında yazdıklarımız “yatırım tavsiyesi değildir”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu