Blockchain Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Blockchain Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Etkileyecek? Blockchain teknolojisi, dijital dünyaya dahil olan dijital para birimleri ile hayatımızı etkilemeye başlamıştır.

Blockchain her yatırımcının ilgisini çeken bu teknolojiden yararlanmak için dağıtık veri tabanı sistemlerini iyi bilmek gerekir. Konsensüs protokolleri kullanılır ve ağda herhangi bir işlem talep eden çok sayıda noktada işlemler gerçekleştirilir. Birçok büyük teknoloji şirketinin yer aldığı Forex piyasasında blockchain birçok faktöre bağlıdır. İnsanlar artık teknolojinin en önemli faydalarından biri olan piyasanın değişkenleri ile ticaret yapıyorlar.

Blockchain Teknolojisi

Kayıtları içeren blokların birbirine şifreleme ile bağlanmasından oluşan bu dağıtık veri tabanı, işlem kayıtlarının tutulmasını, kayıtların sistemdeki tüm noktalara dağılmasını sağlar. Dağınık yapı, her bir birimin doğrudan diğerine bağlanabildiği yapı olarak özetlenir. Bu seyrek veritabanı şu şekilde çalışır;

  • Ağdaki herkes bir işlem talep eder,
  • İşlem ağdaki diğer noktalara iletilir.
  • Ağdaki noktalar, mutabakat protokollerini kullanarak işlemi onaylar,
  • Onaylanan işlemler, diğer işlemlerle birlikte yeni bir blok oluşturur,
  • Yeni oluşturulan blok, blok zinciri ağına kalıcı olarak eklenir,
  • İşlem tamamlandı.

Gördüğünüz gibi, blockchain teknolojisi, bütün işlemi ve etkileşimi takip etmeyi mümkün kılıyor. Blok Zinciri Devrimi: Bitcoin’in adlı kitabın yazarlarından Tapscott, teknolojinin geleceğini açıklıyor. Olağanüstü bir gizlilik koruması ve güvenli bir platform sağlar.

Daha anlaşılır kılmak için örneğin bir mülkün sahipliğini başka bir kişiye veya tarafa devretmek istediğinizde hem siz hem de karşı taraf devir için gerekli kuruma gitmelisiniz. Bilgileriniz gittiğiniz kurumun veri tabanında saklanmaktadır, bu nedenle işlem yapabilmek için üçüncü bir kişiye yani kuruma ihtiyacınız vardır.

Kurumların faaliyetlerini kontrol etmek için genellikle kural ve prosedürlere ihtiyaç duyulur. Hâlihazırda kullanılan sistemde zaman zaman kurcalamalar meydana gelebilir ve sistemdeki hatalar veya yavaşlamalar nedeniyle işlemler gecikebilir.

Blok zinciri zincirlerinden oluşan ağ üzerinde istenilen işlemin uygulanabilirliği kontrol edilir. Bu nedenle, geçerlilik damgası işlemlerin üzerine yerleştirilir. İşlem verileri daha sonra zincir defterine yerleştirilir, böylece bir işlem kayıtları zinciri oluşturulur. Bu işlemden sonra sistemde birisi dolandırıcılık yapmaya kalkarsa bu durum ağdaki zincirler tarafından hemen fark edilir ve işlem durur.

Sektörlere Göre Blockchain Teknolojisinin Geleceği

  • Blockchain üzerinde kutlanan “Akıllı Sözleşmeler” sayesinde, ürün ve hizmetlerin dağıtımında veya alışverişinde yasal mercilerin müdahalesine gerek kalmayacak. (Yasal önem)
  • Blockchain’in dağıtık defter yapısının kullanılması ile tedarik süreci şeffaflaşacak ve satıcılara sevkiyatlar ve süreçle ilgili tüm bildirimler Blockchain aracılığıyla yapılarak güvenilir bir süreç oluşturulacaktır. (Tedarik zinciri için önemi)
  • Blockchain, vatandaşların kimliklerinin, kişisel bilgilerinin, sabıka kayıtlarının ve biyometrik bilgilerinin bozulmadan elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayacaktır. (Devlet kurumları için önemi)
  • Enerjiyi merkezi olmayan bir yapıda dağıtmak, mikro işlemlerle Blockchain üzerinden ileterek tüketimi doğrulamak ve böylece ödemeleri garanti etmek mümkün olacaktır. (Enerji dağıtımı açısından önemi)
  • Blockchain kullanımı ile gıda zinciri izlenebilir olacak ve ürün menşei, işleme, son kullanma tarihi ve depolama sıcaklıkları gibi bilgiler baştan sona gözlemlenecektir. (Besin zinciri için önemi)
  • Uçtan uca ürün bilgileri, navlun yükleme, faturalandırma ve bitcoin ödemeleri Blockchain üzerinden güvenli bir şekilde yapılacaktır. (Perakende zinciri için önemi)
  • Tıbbi kayıtların Blockchain üzerinde tutulması ve bu kayıtların biyometrik kontroller ile güncellenebilmesi ve hasta kayıtlarının şeffaf bir şekilde hastaya sunulması sağlanacaktır. (Sağlık yönetimi açısından önemi)
  • Akıllı cihazların ve sürücüsüz araçların sigorta şirketlerine düzenli olarak göndereceği durum bildirimleri ile prim maliyetleri düşecek ve izleme ihtiyacı kalmayacak. (Sigorta açısından önemi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu