OBO Nedir? Omuz Baş Omuz Formasyon Şartları

OBO nedir? Omuz baş omu formasyon şartları genel olarak her zaman için benzerdir. Borsa dünyası için OBO sıklık kullanılan bir yöntemdir.

OBO borsası günümüzde etkin olarak tercih edilir. OBO’nun açılımı omu baş omuz formasyonudur. Borsada grafik çeşitlerine sıklıkla ihtiyaç duyulur. Grafiklerle borsa dünyasının genel durumu daha net olarak anlaşılır. Trend olan bir ürünün bitiş sürecine dair grafiklerle anlatan bir ön görü grafikleridir.

Günümüzde trend olan bir ürünün piyasada yer alması ve piyasadan silinmesi anlatan grafik çeşitlerine omuz baş omuz formasyonu adını veriyoruz. Ticaret dünyasında piyasaya dair ön görü çok önemlidir. Ürünleri piyasa durumlarına göre alınır. Kazanç sisteminde her zaman için daha sağlıklı olarak ilerler.

Omuz baş omuz formasyon genel şartı ise; ürün zaman içerisinde trend haline dönmesi oluyor. Belirli bir süre fiyatlarda ciddi bir artış yaşanır. Piyasada yüksek kazançlar sağlanır. Sonra ürün alınamayacak duruma gelir. Fiyatlarda düşüler yaşanır. Düşüşlerin yaşanması ile ürün trend olma yolunda yenden ilerler. Bu şekilde oluşan ürünün grafiğine OBO yer alır. Ekonomi uzmanları tarafından ürünün teknik analizleri sonucunda OBO oluşuyor.

Omuz Baş Omuz Formasyon Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde borsa dünyasında sıklıkla değişikler yaşanmaktadır. Özelliklede son zamanlarda farklı kavram çeşitleri ile birlikte borsada ani değişimler daha yoğun olarak yaşanıyor. Genel olarak omuz baş omuz formasyonu aşamalı bir dönemde sonucu oluşur. Çünkü trend olan ürünlerin devamlı trend olma halleri imkansıza yakındır. Günümüzde omuz baş omuz formasyonu aşamaları şunlardır;

OBO 1. aşama

Trend olan bir ürünü pek çok alıcı almak ister. Bu yüzden de piyasada o ürünün değeri devamlı olarak artış sağlar. Sürekli alıcı olduğu için borsa dünyasında grafiğinde sert bir çıkış görülür. Bu aşamada omuz kısmın sol bölümü gerçekleşmiş oluyor.

OBO 2. aşama

Borsa grafiğinde ürün baş ya da tepe olarak adlandırılan kısmında yer almaya başlar. Ürünün fiyatları bu aşamadan sonra düşüş yaşar. Ama satıcılar halen daha yüksek kazançlar sağlamaya başlar. Bu yüzden de ürünün olma süresi biraz daha uzar.

OBO 3. aşama

Genel olarak trend olan ürünü bazı alıcılar geç fark eder. Trend olan ürüne yatırımlarını yaparlar. Beklentileri de ilk zamanda olduğu gibi yüksek kazanç sağlamaktır. Ürün borsa grafiğinde tepe kısmı görmeden düşüş yaşar. Bu durum borsa grafiğinde sağ omzu oluşturur. Satıcılar bu süreç içerisinde ürünü satmaya daha yatkın olurlar.

OBO 4. aşama

Ürün fiyatlarında ani düşüler yaşanır. Geç kalarak yatırım yapan alıcılarda hemen ürünü satma eylemine geçerler. Böylece dip noktayı aşarak ürün OBO grafiğinden ve trend olmaktan çıkar. Borsa piyasasında oluşan grafikte ise sol ve sağ omuz grafikleri oluşur. Bu süreç içerisindeki grafik omuz baş omuz formasyon grafiği adını alır.

Omuz Baş Omuz Formasyon Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde borsada omuz baş omuz formasyonu sıklıkla kullanılır. İleriye yönelik ticari adımlar için OBO’nun sunduğu ön görüler değerlidir. Bu yüzden de günümüzde OBO borsa dünyasında sürekli olarak takip edilir. Genel olarak omuz baş omuz formasyonu özellikleri şunlardır;

  • Ticari hayatta ürün tercihlerinde yardımcı oluyor.
  • İlerleyen dönemlerde ürünün satışlarına dair fikirler sunuyor.
  • Doğru bir şekilde yorumlandığında yüksek kazançların elde edilmesini sağlıyor.
  • Trend olan ürünler hakkında fikirler sunuyor.
  • Piyasanın genel nabzını yansıtıyor.
  • Ürünlerin alım ya da satım zamanlamalarında yardımcı olur.

Omuz Baş Omuz Formasyon İşlemlerinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Omuz baş omuz formasyonu sürekli tercih edilir. Fakat kullanımları genel olarak yanlış oluyor. Bu yüzden de OBO ile kazanç sağlamak için grafiği doğru olarak kullanmak zorunludur. Genel olarak omuz baş omuz formasyonunda dikkat edilmesi gerekenler şunlar olur;

  • Her zaman için formasyon bilgilerin doğru çıkacağına dair bir netlik bulunmaz. Çünkü ilerleyen dönemlerde neler olacağı kesin olarak belirlenemez.
  • Formasyon için kesin bir karar verilmeden fiyat durumlarının net haline gelmesi doğru değildir.
  • Ekonomi uzmanlarından destek alınması gerekir.
  • Formasyona dair bilgiler farklı kaynaklardan doğru olduğuna dair teyit etme işlemlerinin sağlanması gerekir.
  • Ürüne göre öznel veri çeşitleri formasyon grafiğinde yer alır.
  • Grafiğin baş ya da tepe olarak adlandırılan bölümüne her zaman için dikkat edilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu