Nasıl Polis Olunur? Polis Olmanın Şartları Nelerdir?
Konu Başlıkları
Polis Olmanın Şartları Pek çok kişi polis sınavını geçmek için bu konuda gerekli bilgileri öğrenmek istiyor.
Polis memuru olabilmek için öncelikle içişleri bakanlığı tarafından hazırlanan yazılı ve sözlü sınavı geçmeniz gerekir. Bu sınavları geçtikten sonra son olarak fiziksel yeterlilik testi yapılır. Burada da başarılı olmanız halinde belli bir eğitimi geçerek polislik mesleğini icra etmeye başlayabilirsiniz.
Nasıl Polis Olunur?
Polislik eğitim farklı kategorilere özel olarak verilmektedir. Burada bahsedilen kategorilendirme ise şu şekildedir; lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans mezunları olarak değişim göstermektedir. Eğitim sürelere bu kategorilere göre değişiklik göstermekle birlikte 6 ay ile 2 yıl arasında değişen sürelerde verilmektedir.
- Polis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) ile 6 aylık eğitim,
- Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) ile 2 yıl eğitim,
- Polis Şefleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile 11 aylık eğitim,
Eğitim durumunuza göre bu kurumlardan herhangi birine girebilirsiniz; Almış olduğunuz eğitimin ardından polis memuru ünvanını alabilirsiniz. Elbette bu konuda polis olmanın şartları eğitim kurumunun kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu kriterleri sağlayan kadın ve erkek adaylar, sınavlar sonucunda asil ve yedek aday olarak ayrılmaktadır. Herhangi bir nedenle sürece asil olarak devam etmeyenlerin yerine yedekler alınır.
Polis Olma Şartları – 2023
2023 yılında yapılacak polis alımları için sağlık şartlarından köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu durumda yapılan değişiklik neticesinde sağlık kurulu raporunda değişikliğe gidilmiştir. Dolayısıyla Polis memuru adaylarında okullardan mezun olacak kişiler ile A-B-C-dilim şartlarını sağlayanlar, buna göre farklı sınıflara ayrılarak hizmet verecekleri yerlere atanacaktır. Bunun dışında polis olmanın belirli şartları 2023 yılında da geçerli olmaya devam ediyor.
- T.C. vatandaş olmak,
- Lise, lisans ve ön lisans mezunu olmak.
- Eğer yurtdışında bir okuldan mezun olduysanız bunun için denklik belgesi.
- Gerekli KPSS taban puanını geçmek.
- 18 yaşında olmak.
- 30 yaşından büyük olmamak.
- Fiziki şartlarda aranan niteliklerden erkek adayların 167 cm’den, kadın adayların ise 162 cm’den uzun olması gerekmektedir.
- Tüm adayların sağlık yönetmeliği şartlarını taşıması, silah taşımasına engel bir durumu olmaması ve yüz kızartıcı bir ceza almamış olması gerekir.