Telefonun Dinlendiğini Nasıl Anlarım! Telefondan Gelen Sesler 2023

Telefonunuzun dinlendiğinden şüpheleniyorsanız veya telefondan garip tuhaf sesler geliyorsa hizmet aldığınız operatörden mutlaka detaylı bir fatura istemeniz gerekir. Telefon dinlemede kullanılan yazılımlar, kaynağa otomatik SMS mesajları gönderir. Bu mesajlar faturada mutlaka görünür.

Telefonu çok fazla kullanmıyorsanız, çok fazla uygulama yüklü değilse, telefon piliniz henüz yeniyse ya da internetiniz devamlı açık değilse ve buna rağmen şarjınız çabuk tükeniyorsa bir ihtimal de telefonun dinlenme olasılığıdır.

Telefonla konuştuğunuz sırada garip sesler ya da yankılar işittiğinizde de dinlenme ihtimalini düşünmeniz gerekir. Böyle bir ihtimalden şüpheleniyorsanız telefonunuzu kapatmalı, pilini çıkarmalı ve bir süre beklemeniz gerekir.

Telefonla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Telefonla konuşurken gelen seslere dikkat etmeniz gerekir. Arka plandan duyulan cızırtılı sesler, dışarda başka hiçbir ses olmadığı halde gelen yankılanmalar dinlenme olasılığını artırır. Eğer sizi bir güvenlik kurumu takip ediyorsa yada kişisel veriler güvenliğini hiçe sayan reklam amaçlı uygulamalar sizi takip ediyor ve dinlemeye almışsa bunu anlayamazsınız.

Bataryanız çabuk bitiyorsa, telefonunuz hemen ısınıyorsa ya da aniden cihaz kapanıp tekrar açılıyorsa dinlenme ihtimalinin dışında telefonun bakıma ihtiyacının olduğu da anlaşılabilir. Bu nedenle saydığımız her belirtide “acaba dinleniyor muyum” diye endişelenmenize gerek yoktur.

Bir şehir efsanesine göre telefonla konuşurken bazı anahtar kelimelerin otomatik dinlemeye takıldığını söyler. Örnek vermek gerekirse;

  • Terör örgütlerinden bahsetmek
  • Uyuştucu ve uyarıcı maddeler hakkında konuşma
  • Ateşli silahlar vb. konuşmalar
  • Yasa dışı ticaret faliyetleri
  • Kısaca yasal olmayan her konu oto kontrol sistemini aktif ettiği belirtilir.

Telefonla konuşurken sorun yaşamamak için alabileceğiniz önlemler vardır. Örneğin cihaza mobil antivirüs uygulaması indirebilirsiniz. Özellikle Android telefonlarda düzenli olarak cihaz virüs kontrolünden geçirilmelidir. İndirdiğiniz uygulamalar yoluyla cihazınıza tehlikeli yazılımlar yüklenebilir.

Casus yazılımlar; telefonunuzdaki tüm verileri ve şifreleri öğrenebilir, telefonun kamerasını kullanarak çevrenizi, sizi, bulunduğunuz yerin 3 boyutlu fotoğraflarını çekebilir. Daha sonra tüm bu verileri göndermek için internetinizi kullanır.

Akıllı Telefonunuzun Dinlendiğini Nasıl Anlarsınız?

Telefonla konuşurken derinden sesler geliyorsa ve bu durum gün içinde birkaç kez tekrarlanıyorsa telefon dinleniyor olabilir. Telefonunuzun dinlenme ihtimali varsa sabah kalktığınızda telefonu fabrika ayarlarına döndürün, böylece casus bir yazılım varsa onu engellersiniz. 

Örnek olarak; 30 dakika önce telefon yakınlarında bir ürün hakkında sohbet etmişseniz ve 30 DK sonra o ürüne benzer SMS yada uygulamadan reklam amaçlı bildirim gelmiş olabilir. Bu durumda bazı yetkiler için izin vermiş olduğunuz özellikle Facebook ve WhatsApp gibi benzeri uygulamaları gözden geçirmenizde fayda vardır.

Telefonun dinlenip dinlenmediğini anlamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de cihazın sıcaklığına bakmaktır. Cihazın sıcaklığının normal olup olmadığını anlamak için telefonu masaya bırakın ve 1 saat kadar hiç dokunmayın. Eğer telefon hala sıcaksa dinlenme ihtimali çok yüksektir. Bundan emin olmak için bu testi birkaç kez tekrar edin. Her denemede aynı şekilde sonuç alırsanız önlem almanızda fayda vardır.

Bir diğer yöntem de telefonu kapatıp açmaktır. Eğer telefonunuz her zaman olduğundan daha geç kapanıp daha geç açılıyorsa bir problem var demektir.

Telefonla Konuşurken Ses Gelmiyor ve Gitmiyor Sorun Çözümleri

Akıllı telefon kullanan kişilerin zaman zaman karşılaştıkları problemlerden biri de karşı taraftan ses gelmemesi ya da karşı tarafa ses gitmemesidir. İlk önce telefonunuzda kullandığınız koruma kılıfı varsa çıkartın ve telefonu yeniden başlatıp tekrar arama yapıp deneyebilirsiniz.

Ancak sadece karşı tarafa ses gitmiyorsa bunun 2 nedeni olabilir. Bunlardan biri mikrofonun içinin kirle, tozla, kıyafetlerin pamuklarıyla ya da benzeri partiküllerle tıkanmış olmasıdır. Bu durumda mikrofon soketinin temizlenmesi gerekir.

2. neden ise mikrofon soketindeki arızalardır. Soket darbe aldıysa, kırılmış ya da çatlamışsa bozulmuş olabilir. Sıvı ya da yoğun nemle temas eden soketlerde oksitlenmeler meydana gelebilir. Bu durumda soketin değiştirilmesi sorunu çözecektir.

Mikrofon soketi değiştirmek için profesyonel birinden yardım almanız gerekir. Bu işlemi profesyonel teknisyenler, gerekli koşulların olduğu teknik servis merkezlerinde, özel cihazlar kullanarak yapmalıdırlar. Değiştirilen soket orijinal olmalı ve değişimden sonra garanti kartı verilmelidir. Soket değişimi eğer orijinal parça sıkıntısı yoksa yarım saat gibi kısa bir süre içinde tamamlanan bir işlemdir. 

Soket değişimi yapıldıktan sonra hem karşı tarafın sesini net bir şekilde duyabilirsiniz hem de sizin sesiniz karşı tarafa sorunsuz bir şekilde aktarılır. Parça değişiminden sonra bilgilerinize hiçbir zarar verilmez. Bu nedenle güvendiğiniz ve bildiğiniz yerlerde işlem yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Telefonunuzda Yönlendirme Varsa, Nereye Yönlendirme Yapılmışsa Görebilirsiniz

Bazı kodları kullanarak yönlendirme yapılıp yapılmadığını, yapılmışsa yönlendirme yapılan numaraları kolayca görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken telefondan arama menüsüne gelmek ve “Tuşlar” ekranından aşağıdaki paylaştığımız kodları tıklamaktır. Son olarak arama tuşuna bastığınızda birkaç saniye içinde bilgi ekranı gelecektir.

Yönlendirme varsa bir numara görünür. O numarayı internette aratarak ya da diğer numara sorgulama yöntemlerini kullanarak numaranın kime ait olduğunu öğrenebilirsiniz.

Telefonum, Mesajlarım Yönlendiriliyor ya da Dinleniyor mu?

Akıllı telefonunuz varsa güvenliğinize çok dikkat etmeniz gerekir. İndirdiğiniz uygulamalara ve uygulamaları telefona kurarken verdiğiniz izinlere bakmanız gerekir. Bazı kötü yazılımlar internet bankacılığı şifrelerinizi, mail şifrelerinizi ya da diğer önemli bilgilerinizi ele geçirebilir.

Birkaç basit kod kullanarak telefonunuzun güvenliğini artırmanız mümkündür. Paylaşacağımız kodları kullanarak mesajlarınızın veya bilgilerinizin güvende olup olmadığını ya da telefonunuzun dinlenip dinlenmediğini anlayabilirsiniz. Bu kodlar şu şekildedir;

*#21# (yıldız, kare, 21, kare)

Bu kısa kod ile mesajlarınızın, aramalarınızın ve diğer verilerinizin yönlendirme ayarlarını kontrol edersiniz. Eğer bir yönlendirme yapılmışsa yönlendirme yapılan telefonun numarası ekranda görünür. Bu özellik daha çok çocuklarını suçlulardan korumak isteyen anne ve babalar tarafından kullanıldığı gibi eşine güvenmeyen çiftler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır.

Eğer telefonunuzu tanımadığınız bir kişiye kısa süreliğine de olsa verdiyseniz böyle bir durum sizin adınıza yapılmış olabilir. Telefona yönlendirme yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa hangi numaraya yönlendirme yapıldığını *#21# kısa kod yardımıyla çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Telefondan herhangi bir yönlendirme yapılmadıysa; “Arama yönlendirme: Koşulsuz; ses, veri, faks, SMS, senkronizasyon, paket ve PAD” kısımları “Yönlendirilmedi” şeklinde bir mesaj alırsınız.

*#62# (yıldız, kare, 62, kare)

Bu kod, size ulaşılamadığında, telefona cevap veremediğiniz durumlarda veya meşgul iken yönlendirilen bir numaranın olup olmadığını öğrenmeye yarar. GSM operatör firmaları genellikle böyle durumlarda kendi servislerine otomatik yönlendirme yaparlar.

Sorgulama yapınca bir numara görürseniz hemen endişelenmenize gerek yoktur. Örneğin Turkcell aboneleri bu sorgulamayı yaptıklarında “Ses” ve “Senkronizasyon” bilgilerinin karşısında 0 539 757 10 27 numara çıkar. Bu numarayı internette aratarak güvenliğinden emin olabilirsiniz.

##002# (kare, kare, 002, kare)

Bu kod ile tüm telefon yönlendirmeleri iptal edebilirsiniz. Hattınızı korumak için ilk yapmanız gereken bu kodu uygulamaktır. Böylece telesekretere yönlendirilmiş çağrılar için faturanıza ek ücretler de yansıtılmaz.

Yönlendirme iptal etme kodu “##002#” olarak bilinmektedir. Bu kodu telefonun arama menüsündeki tuşları kullanarak yazabilir ve telefonunuza yapılan yönlendirmeleri devre dışı bırakabilirsiniz. İptal işlemi sonrasında cihazınızın koruması artacak ve daha güvenli bir şekilde telefonunuzu kullanabileceksiniz.

Telefon IMEI Öğrenme Kodu

Telefonu IMEI numarasını öğrenmek için kullanacağınız kod *#06# (yıldız, kare, 06, kare) olarak bilinmektedir. Bu kodu telefonunuzda tuşladığınızda birkaç saniye içinde IMEI (uluslararası mobil cihaz tanımlayıcısı) numaranızı öğrenirsiniz. Kod ile yalnızca kendi telefonunuzun IMEI numarasını öğrenirsiniz. IMEI numarasını öğrenerek telefonunuzun çalıntı olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Telefon Aramalarınızın Dinlendiğini Anlamanın Diğer Yolları

Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız verdiğimiz yöntemlerin dışında bunu anlamanın alternatif bir yolu vardır. Bu yol şu şekildedir;

Telefondan #31#3111 kodunu tuşlayın ve kodun arkasına cep telefonu numaranızı yazın. Aramanızı yapın ve telefonu dinleyin. Eğer karşı taraftan hiçbir ses gelmezse kimsenin sizi dinlemediğine emin olabilirsiniz. Karşı tarafın telefonu çalarsa ve biri cevap verirse bu durumda dinleniyorsunuzdur. 

#31#3111 kodu “numaramı gizle” kodudur. Telefonunuzu dinleyenler polis, jandarma, MİT ya da diğer resmi kurumlarsa bunu anlayamazsınız. Ancak başka biri dinliyorsa bu kodu kullanarak bunu rahatlıkla fark edebilirsiniz. 

Telefonla Konuşurken Kendi Sesimizi (Yankı) Neden Duyarız?

Görüntülü arama yaptığınızda, sabit hattan ya da cep telefonunuzdan arama yaptığınızda konuşma sırasında kendi sesinizi yankılanıyor gibi duyabilirsiniz. Bu durum konuşma kalitesini çok kötü etkiler. Yankının birçok nedeni olabilir: Kablosuz iletişim sinyalleri, çok fazla mobil kullanmak ya da diğer pek çok etken yankıya yol açabilir.

Telefon konuşmalarında ses aktarımı yapılırken sizin sesiniz mikrofona alınır, kablolarla ya da görünmez ağ bağlantıları yoluyla karşı tarafın telefonundaki minik hoparlöre aktarılır. Karşı tarafın cihazı arızalanmışsa ya da hoparlörün sesi çok fazlaysa sesiniz yankılanabilir.

Başka bir neden de hatlardaki problemler olabilir. Mikrofona verilen ses, sinyaller halinde adım adım karşı tarafın hoparlörüne aktarılırken, aktarım sırasında gecikme ya da kopukluk olursa yankı oluşabilir. Böyle bir durumda ses hem geç iletilir hem de 2 taraf da sesi yankı gibi algılar.

Konuşma sırasında yankı varsa öncelikle bunun nedeni anlaşılmalıdır. Sorun karşı taraf hoparlörünü açtığı için meydana geliyorsa konuştuğunuz kişiden hoparlörü kapatmasını istemelisiniz. Böylece ses hoparlörden çıkar fakat mikrofondan algılanmaz ve yankı da oluşmaz. Eğer sorun telefon hatlarındaysa yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Telefonun iyi çektiği bir yer bulabilir ve güçlü bir bağlantı yakalayabilirsiniz.

Telefondan Gelen Garip, Tuhaf ve Enteresan Sesler Neden Gelir?

Alışık olmadığınız sesler duyduğunuzda ilk akla gelenlerden biri dinlenme ihtimalidir. Ancak sorun tamamen farklı olabilir. Telefonla konuşurken garip, tuhaf ve enteresan sesler gelebilir. Sesli uygulamanın donması, bataryanın azalması, telefonun çok ısınması, mikrofonun bozulması, baz istasyonlarındaki filtrelerin verimli çalışmaması, hoparlörün arızalanması ya da telefonun donanımlarının arasına hava kaçması gibi sorunlar acayip seslerin çıkmasına yol açabilir.

Cızırtı – Tıkırtı Sesi

Hoparlörden cızırtı ya da tıkırtı sesine benzer sesler geliyorsa hemen dinlendiğinizi düşünmeyin. Hoparlör delikleri kirden, tozdan ya da elbise pamuklarından dolayı tıkanmış olabilir. Başka bir neden de soket kırılmıştır, darbe almıştır, çatlamıştır, sıvı ile temas etmiştir ya da neme maruz kalmıştır. 

Eğer müzik dinlerken cızırtılı bir ses duyuyorsanız bu durumda yüklediğiniz uygulamaları kontrol etmenizde fayda vardır. Ekolayzır uygulamaları nedeniyle hoparlör aşırı derecede ısınabilir. Bu da ses sorunlarına yol açabilir. Uygulamayı kaldırıp tekrar yükledikten sonra sesi tekrar kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Eğer ekran koruyucunuz nedeniyle ses sorunları yaşıyorsanız ekran koruyucuyu kaldırabilirsiniz. Korumadaki çizikler ya da çatlaklar nedeniyle ses sorunları oluşabilir.

Garip – Esrarengiz Sesler

Arka plandan garip sesler duyuyorsanız ya da konuşma sırasında esrarengiz sesler geliyorsa yüklediğiniz uygulamalar bu seslere neden olabilir. Uygulama indirirken mutlaka güvenlik açığı olmayan ve cihazınıza zarar vermeyecek yazılımları tercih etmeniz gerekir. Aksi halde durduk yere sesler çıkabilir ve sizi rahatsız edebilir.

Bazen sorun sandığınız kadar karmaşık olmayabilir. Örneğin telefon kılıfının içine konan kredi kartı gibi manyetik alanı olan şeyler telefonun çalışmasını etkileyebilir. Kartı çıkarıp telefonu yeniden başlattığınızda muhtemelen sorun düzelecektir.

Hışırtı ve Su Sesi

Telefondan hışırtı ve su sesi gibi sesler geliyorsa sorunun telefondan mı yoksa hattan mı kaynaklandığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için hattınızı takabileceğiniz farklı bir telefona ihtiyacınız vardır. Hattınızı başka bir cihazda denediğinizde sorun devam ediyorsa operatörünüzle iletişime geçmenizde fayda vardır. Ancak hattı başka telefona takınca ses normale dönüyorsa bu durumda cihazda problem var demektir. 

Cihazdan gelen hışırtı ve su sesine genellikle yapılmayan güncellemeler ya da teknik arızalar neden olur. Telefonu servise göndererek problemin sebebini öğrenebilirsiniz. Eğer teknik servis telefonda bir arıza bulamazsa bu durumda dinlenme ihtimalini bir kez daha düşünebilirsiniz. Casus yazılımlar genelde bu tip seslere yol açabilirler.

Bip – Tonlama ve Tuhaf Sesler Nedeni

Bip, tonlama ve tuhaf sesler nedeni en çok operatörler ile ilgili sorunlar olarak bilinir. Yani şebeke yetersizliği ve baz istasyonun çok uzaklarda olmasıdır. Ayrıca kullanmakta olduğunuz uygulamalar bu tür tuhaf seslere yol açabilir. Özellikle Turkcell Bip uygulaması kullananlar bu sorunu sık sık yaşadıklarını ifade eder. Arka planda çalışan uygulamaları kontrol ederek ve telefonu güvenli modda başlatarak sorundan kurtulabilirsiniz. Başka bir yöntem de telefonu sıfırlamak ya da uzaktan destek almaktır.

Telefonla Konuşurken Ses Neden Azalır?

Konuşma sırasında ses azalıyorsa hoparlör kirlenmiş olabilir, hoparlör bozulmuş olabilir, ömrü bitmiş olabilir ya da yazılım sorunları vardır. Eğer sık sık seyahat ediyorsanız ve seyahatlerinizi daha çok doğa gibi ortamlara yapıyorsanız hoparlörünüzün kirlenme olasılığı çok fazladır. Düzenli bakım yapmadığınızda telefonun sesi azalabilir. Hoparlör temizliği yaparken bir kürdan, bant ya da diş fırçası kullanabilirsiniz.

Eğer hoparlör bozulduğu için ya da ömrü tükendiği için ses azalıyorsa hoparlörü değiştirmeniz gerekir. Yazılım sorunları nedeniyle ses azalıyorsa harici bir kulaklık kullanarak bunu test edebilirsiniz. Harici kulaklık kullanırken problem varsa cihazı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Eğer harici kulaklık varken sorun devam etmiyorsa yazılım konusunda endişe etmenize gerek yoktur.

Sonuç olarak telefonun dinlendiğini anlamanın pek çok yolu vardır. Detaylı araştırma yapmadan hemen dinlendiğinizi düşünmemelisiniz. Önerilerimizi uygulayarak ve test ederek fikrinizi netleştirebilirsiniz.

Bir Kişi Katıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu