Telefonda Virüs Belirtileri ve Sürekli Reklam Çıkması
Konu Başlıkları
Telefonunuz veya tabletiniz garip davranıyorsa, sürekli reklam görüyorsanız veya Chrome, Safari vb. tarayıcınız değişik sitelere yönlendirip duruyorsa, telefonunuza virüs bulaşmış olabilir. Eğer telefonunuza virüs girmişse; konumunuz, kişi listeleriniz, mail adresleriniz, banka bilgileriniz tehlike altında demektir.
Telefonunuza ne tür virüs girmiş olursa olsun, sebep olabileceği ciddi zararlardan ötürü dikkatle üzerine düşülmesi gerekir. Bu yazıda telefonda sürekli reklam çıkıyor ne yapmalıyım diye araştırma yapanlar için hazırlanmış, telefonda sürekli reklam çıkması ve virüs belirtileri hakkında bilgiler ve öneriler bulabilirsiniz.
Telefona Virüs Girerse Nasıl Anlarız?
Telefonunuza virüs girdiğinde, telefonun yavaşlaması, şarjın hızlı tükenmesi, ansızın kilitlenen uygulamalar da söz konusu olur. Tabi bu durum olduğunda bazen telefonunuza virüs girmemiş de olabilir. Telefonunuza çok fazla şey yüklemiş olduğunuzdan da kaynaklanıyor olabilir. Ya da telefonu kapasitesinden fazla süre boyunca aralıksız kullanmış olabilirsiniz. Ancak genel olarak telefonda virüs belirtileri şöyle özetlenebilir;
Sık Gecikme
Telefon gecikmesi sık sık oluyorsa bir yerde sorun vardır. Belki bir virüs, telefon kaynaklarını kullanıyor ve gecikmeye neden oluyor olabilir.
Hızlı Şarj Bitmesi
Virüs saldırısının en önemli bir işareti de, telefonunuzun pilinin aniden anormal bir şekilde boşalmaya başlamasıdır. Bir uygulamanın gizlendiğini ve arka planda kaynakları gizlice kullandığını açıkça gösterir.
Aşırı Isınma
Cihazınızı oyun oynamak veya video izlemek için uzun süre kullandığınızda, aşırı ısınma durumu yaşanır ve bu normaldir. Fakat, cihazınızı yoğun bir biçimde kullanmamanıza rağmen aşırı ısınma meydana gelirse, arka planda bir uygulama çalışarak telefonunuzun aşırı ısınmasına sebep olabilir.
Bilinmeyen Uygulamalar
Yüklediğinizi hatırlamadığınız bir uygulama fark ettiğinizde, o uygulama kuşkusuz kötü amaçlıdır. Bir kötü amaçlı yazılımın, izniniz olmadan telefonunuza otomatik olarak uygulama yüklemesi de mümkündür.
İnternet Veri Kullanımında Artma
Telefonunuzdaki veri kullanımını kontrol ederken, bilinmeyen bir uygulamadan ani bir veri kullanımı artışı tespit derseniz, telefonunuzda bir Virüs yüklü olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü casus yazılımların birçoğu, sizin telefonunuzdaki bilgileri almak için internetinizi kullanır. Bu telefon faturanızda bir artışa da neden olabilir.
Açılır Reklamlar
Telefonlardan sitelere girildiğinde genellikle açılır popup reklamlar normaldir. Fakat tarayıcıyı kapattıktan sonra dahi reklamlar geliyorsa, bir reklam yazılımı saldırısı altındasınız demektir.
Telefona Virüs Bulaşırsa Ne Olur?
Telefon virüsleri nelerdir, telefona virüs bulaşırsa ne olur? Kısaca göz atalım:
- Virüs, tarayıcınızın ayarlarının kontrolünü ele alır ve size kendi istediği içeriği tanıtmak için sürekli yönlendirme yapar.
- Virüs, telefonunuzu kötü amaçlı bağlantılar içeren reklamlarla bombardıman altına alabilir.
- Virüs, kullanıcıların telefonlarındaki faaliyetlerini izlemek ve çalmak için oluşturulmuş olabilir.
- Virüs, truva atı misali, kendisini temel uygulamalardan biri olarak gösterip sinsice telefona bulaşabilir.
- Virüs, bir fidye yazılımı olabilir, akıllı telefonunuzun verilerini şifreleyip ardından şifre çözme karşılığında sizden ödeme talep edebilir.
Telefonuma Virüs ve Reklam Yazılımı Nasıl Bulaştı?
Reklam yazılımı veya web tarayıcı korsanlığı amaçlı virüsler, insanlar tarafından bilerek veya bilmeyerek yüklenebilir. Bilhassa Android’deki virüsler hakkında unutmamanız gereken en mühim şey, virüs içeren uygulamayı gerçekten telefonunuza yüklemeniz gerektiğidir.
Telefonunuza uygulamaları indirirken, sadece Google Play Store, Samsung Store ve diğer büyük telefon üreticileri gibi yasal ve kurumsal bir uygulama mağazasından yapmanız tavsiye edilir. Fakat bu da %100 garanti vermez. Zira Google Play güncellemeleri, (her ne Google kadar profesyonel ekipler tarafından yönetilse de) çoğu kez de tespit edilen güvenlik açıklarını kapatmak için yapılır.
Telefonlara virüs girmesinin diğer yaygın yolları arasında hain internet siteleri, tuzak e-mail ekleri ve hatta kısa metin mesajları yer alır. Kısaca virüslerin çoğu, art niyetli yazılımlar veya iletiler aracılığıyla akıllı telefonlara girerek aygıtın işleyişini etkiler.
Telefona Giren Virüs Nasıl Temizlenir?
Virüsleri cihazınızdan temizleme işlemi, hem elle hem de bir antivirüs programı kullanılarak yapılabilir. 2 yöntemi de açalım:
Akıllı Telefon Virüs Temizleme Programı ile Virüs Silme
- Uygulama marketinden Antivirüs uygulaması indirin. Uygulama seçerken en az 1M+ yükleme kıstası belirleyebilirsiniz.
- Antivirüs Uygulaması; kameranız, kişiler, konum, mikrofon, telefon, SMS için izinler ister, bu normaldir. Gerekli izinlerin sayısı seçtiğiniz uygulamaya ve özelliklerine bağlıdır.
- Uygulamayı, cihazınızı taraması ve tüm uygulamalarınızda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol etmesi için harekete geçirin.
- Bir tehdit bulunursa, “çöz” seçeneğini tıklayarak uygulamanın bir çözüm bulmasına izin verin. Bazı virüsler silinirken diğerleri telefonunuzda karantinaya alınacaktır.
- Kötü amaçlı bir uygulama varsa, hemen silin.
En İyi Telefon Virüs Temizleme Programı Listesi
Bütün antivirüs uygulamaları, telefonunuzun virüs vb. tehditleri tespit etmesi adına iyi çalışmaz. Bu sebepten ötürü, telefonunuzu korumak amacıyla daima güvenilir ve kurumsal antivirüs uygulamaları kullanmanız önemlidir. En iyi telefon temizleme programlarından bazıları şunlardır;
- Bitdefender Mobile Security
- Norton Mobile Security
- McAfee Mobile Security
- Avast Mobile Security
- Google Play Protect
- Kaspersky Mobile Antivirus
- Lookout Security & Antivirus
- 360 Security
- Sophos Mobile Security
- ESET Mobile Security
- Malwarebytes
Bu güvenli antivirüsler, telefonunuzu virüslere karşı korumanıza, yavaşlayan telefonunuzun hızını artırmanıza ve internet-wifi güvenliği sağlamanıza yardımcı olur.
Telefonda Manuel Reklam Virüs Temizleme
“Telefona reklam virüsü bulaştı. Telefon ekrana sürekli reklam çıkıyor nasıl engellerim? Antivirüs kullanmadan virüsleri nasıl silerim?” diye soruyorsanız, şu yöntemleri izleyebilirsiniz:
- Bütün 3. taraf erişimini pasif hale getirmek için ayarlarınıza giderek Android telefonu Güvenli Mod’da açın.
- Yaşadığınız sorunlar kaybolursa, bunun virüsten kaynaklandığını anlamış olursunuz.
- Ardından, hangi uygulamanın sorun olduğunu belirleyin. İndirdiğinizi hatırlamadıklarınız veya olmaması gereken arka planda çalışan uygulamaları tespit edin.
- Telefonunuz tuhaf davranmaya başlamadan önce indirdiğiniz son uygulama virüs olabilir.
- Kaldır düğmesine basarak uygulamayı kaldırabilmelisiniz.
- Virüs olan uygulamada kaldırma düğmesinin gri renkte olduğunu görürseniz, yani pasif haldeyse, ayarlarınıza geri dönün ve güvenlik sekmesini bulup kötü amaçlı uygulamanın erişimi olup olmadığını kontrol etmek için “cihaz yöneticileri” kısmına gelip, o uygulama orada görünüyorsa uygulamayı devre dışı bırakın. Böylelikle uygulamayı kaldırabileceksiniz.
Telefonu Virüsten Nasıl Koruruz?
Telefonda kendiliğinden açılan reklamları engellemek için, telefona virüs girmesini önlemek için şu 13 altın önerileri göz önünde bulundurmalısınız;
- Antivirüs uygulaması kullanın.
- Her zaman güvenilir kaynaklardan gelen e-mailleri ve posta eklerini açın.
- Yasal şirketlerin yetkilileri gibi davranan dolandırıcılara veya bir harf farklı farklı e-posta adreslerinin kimlik avcılığına karşı dikkatli olun.
- Hataları ve güvenlik açıklarını gidermek için yazılımınızı ve uygulamalarınızı güncel tutun.
- Güçlü şifreler kullanın.
- Kesinlikle umumi ve güvenli olmayan Wi-Fi ağlarını kullanmayın.
- Gerekirse, kimliğinizi gizlemek ve dosyalarınızı güvende tutmak için bir VPN hizmetinden yararlanın.
- Telefonunuzda bilmediğiniz uygulamalar görürseniz, virüs olup olmadıklarını öğrenmek için Google’da araştırma yapın.
- Telefonun sistem yazılımının bir parçası değillerse veya sahte olduklarını fark ederseniz, uygulamaları hemen silin.
- Akıllı cihazınızın Ayarlar > Google > Güvenlik sayfasına erişip Google Play Protect’i etkin haline getirin.
- Google Play Store dışında herhangi bir uygulama indirmeyin.
- Güvenilir uygulamaların klonlarına dikkat edin. Kopyalarına aldanmayın. Bu tür uygulamalar asıl uygulamalara benzer ve kimliğinizi çalmaya çalışabilir. Örneğin sahte Facebook uygulaması olabilir.
- Uygulamanın gerektirdiği erişim izinlerinin çeşidini öğrenmek için ayrıntılı olarak bilgileri okuyun. Play Store üzerinde uygulamanın resmi uygulama olduğunu doğrulamak için uygulama geliştiricisinin adını kontrol edin.
Reklam ve Virüsler Hakkında Son Düşünceler
Cep telefonu reklam virüsü nasıl temizlenir sorusunu yanıtladık. Samsun, LG, Xiaomi, Casper, Sony gibi telefonların tamamında bu yazıdaki yöntemlerle ekranınıza çıkan reklamları engelleyebilir, virüslerle mücadele edebilirsiniz.
Özellikle Android işletim sistemi, yalnızca telefonlarda, tabletlerde, TV ve akıllı saatlerde değil, arabalarda da mevcut olan dünyanın en popüler işletim sistemi haline geldi. Bu sebeple Android’e yönelik truva atları, zararlı fidye yazılımları hızla artıyor. Dolayısıyla uygulamaları doğru kaynaklardan yüklemeniz ve virüs hissettiğiniz anda harekete geçmeniz çok önemlidir.
Kısacası her zaman virüsler tarafından tehdit altındayız, bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeyen dikkatli bir kullanıcı olsak dahi, virüs riski vardır. Ve her zaman virüs temizleme işlemine hazır olmalıyız.
Eğer deneme amacıyla çok sayıda antivirüs uygulaması yüklediyseniz, cihazınızı hangisiyle korumak istediğinize karar verdikten sonra, kalan tüm antivirüs uygulamalarını silmeyi unutmayın.